Töretlen népszerűséggel

SAMSUNG CAMERA PICTURES A mostani a 14. operafesztivál Miskolcon, és aki végigmegy a város főutcáján, tapasztalhatja: töretlen a rendezvény népszerűsége. A szervezők- az anyagi lehetőségekhez mérten- igyekeztek az idén is valamennyi korosztály számára kellemes és tartalmas szórakozást nyújtó programsorozatot összeállítani. A hagyományoknak megfelelően a Bartók Plusz Operafesztivál felvonulással indult június 13-án, pénteken.

    

Fesztiváli hangulatban érkezett a tömeg a Hősök terére, ahol Kesselyák Gergely igazgató ajánlotta a közönség figyelmébe a rendezvénysorozat különféle programjait, majd koncert következett. A hallgatóság ízelítőt kapott a következő napokban felcsendülő muzsikákból. A Miskolci Nemzeti Színház zenekarát Cser Ádám vezényelte, közreműködött Eperjesi Erika, Kóbor Tamás és Herczenik Anna (aki egyben a hangverseny háziasszonya is volt).

Herczenik Anna a hangverseny háziasszonya Fotó: Vona Ildikó
Herczenik Anna a hangverseny háziasszonya
Fotó: PannonHírnök/Vona Ildikó

A miskolci teátrum nagyszínházában került sor -ünnepélyes keretek közt- a fesztivál nyitókoncertjére. Eddig minden évben Bartók A kékszakállú herceg vára című operájával indult a programsorozat, ám most nem így történt. A zeneszerző romantikus arcát szerették volna megmutatni a szervezők, ezért tűzték műsorra a Kossuth című szimfonikus költeményt, a III. Zongoraversenyt, valamint az I. zenekari szvitet. Zongorán közreműködött Martina Filjak, a MÁV Szimfonikusokat Mladen Tarbuk vezényelte.

Nyitókoncert, meghajlás Fotó: Vona Ildikó
Nyitókoncert, meghajlás
Fotó: PannonHírnök/Vona Ildikó

Szombaton ősbemutatóra került sor a Nyári színházban. Selmeczi György Bizánc című operája kifejezetten a Bartók Plusz számára készült. A művet Zeke Edit jelmezeivel, díszleteivel Zakariás Zalán állította színpadra. A Kolozsvári Magyar Opera művészei mellett a főbb szerepekben Nyári Zoltánt, Kele Brigittát, Wiedemann Bernadettet hallhatta a közönség. A produkció karmestere Kesselyák Gergely volt.

Bizánc című opera bemutató Fotó: Vona Ildikó
Bizánc című opera bemutató
Fotó: PannonHírnök/Vona Ildikó

A fesztivál fontos részei a színházi előadásokkal párhuzamosan zajló külső rendezvények: kórusestek, gyermekprogramok, térzenék, templomi hangversenyek, irodalmi és képzőművészeti bemutatók, valamint könnyűzenei koncertek. A néptánc sem hiányzik a palettáról, szombaton a Szinvavölgyi Táncműhely produkciójában gyönyörködhetett a közönség.

Szintén a kísérőrendezvények keretében látható hétfőn és szerdán Verdi Aidája, mely a szélesebb közönséget célozza és ingyenes szabadtéri operaelőadás. A Magyar Állami Operaház és a Bartók Plusz fesztivál közös produkciója együtt hirdeti: „Legyen az opera mindenkié!”

A június 22-én záruló fesztivál aktuális eseményeiről a www.operafesztival.hu honlapon lehet tájékozódni.


Hasonló cikkek