Trianon 100 évére emlékeztünk

Országszerte megemlékezéseket tartottak az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának centenáriuma alkalmából. Megkondultak a templomok harangjai, és őrtüzeket gyújtottak az emberek.

Az 1920. június 4-én aláírt békediktátum nyomán Magyarország elveszítette területének kétharmadát. Az aláírás eredeti időpontjában, délután fél ötkor megkondultak a templomok harangjai, majd pontosan száz másodpercen át zúgtak országszerte és Erdélyben is. A fővárosban egy percre leálltak a tömegközlekedési járművek, az este folyamán pedig egymás után lobbantak fel az őrtüzek a Kárpát-medence számos pontján. A magyar parlament 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította június 4-ét.

Az összetartozás fáklyái (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A közmédia összes csatornája a trianoni eseményekkel, és azok következményeivel kapcsolatos archív felvételeket, dokumentumfilmeket, koncerteket, irodalmi esteket, beszélgetéseket tűzött műsorára A Magyar Nemzeti Múzeum össznemzeti fotókiállítást rendezett az 1920-ban elszakított országrészek kulturális kincseinek fotóiból. A Magyar Állami Operaház művészei közösen a Magyar Nemzeti Balett szólistáival zenés kisfilmekben emlékeztek meg az évfordulóról, négy filmetűdöt készítettek a zebegényi országzászló és hősi emlékmű környezetében. A Magyar Versmondók Egyesülete saját Facebook-oldalán csütörtökön 16:32-től (a trianoni békeszerződés aláírásnak időpontjában) indította emlékműsorát, amelybe az elszakított területek minden részéről becsatlakoztak versmondók.

Több mint 20 énekes és zenész fogott össze, hogy közösen előadják a Hazám, hazám című dalt, melynek videoklipje az összetartozást szimbolizálja és megemlékezik a trianoni békediktátum 100. évfordulójáról. Szövegét magyar népdalokból, katonadalokból válogatták össze. A közreműködők között van Mező Misi, Molnár Levente operaénekes, Szvorák Katalin, Miklósa Erika. Takács Nikolas, Novák Péter, Földes Eszter, Molnár Ferenc „Caramel”, Dér Heni, Pál István „Szalonna”,  Keresztes Ildikó, Nyerges Attila, Tátrai Tibor, Csík János.

Az egész országban készültek a centenáriumra. Sopronban például Trianoni Emlékparkot avattak, Debrecenben gyászlobogót vontak fel és koszorúzást tartottak a Magyar Fájdalom szobránál, majd a Csokonai Színház Hiszek egy hazában címmel összeállított műsorát lehetett megtekinteni a Facebookon. A Kecskeméti Nemzeti Színház szintén online emlékműsorral készült; Győrben az összetartozás tüzével, Komáromban száz ágyúlövéssel emlékeztek meg az eseményről.

Miskolcon a népkerti Országzászlónál ünnepélyes zászlófelvonással, koszorúzással kezdődött a program, majd a Gyula utcai Trianon-emlékműnél tartottak megemlékezést; a város vezetősége, önkormányzatának képviselői, pártok, szervezetek és a miskolci lakosok helyezték el virágaikat.

Trianon-emlékmű Miskolcon (Fotó: Vona Ildikó/PannonHírnök)

Este az eredeti tervek szerint a város 6 pontján gyújtottak volna őrtüzet, ám ezt a villámlással érkező heves zivatar megakadályozta, így 21 órakor csupán egyetlen helyszínen, a belvárosi Szent István téren gyújtotta meg Miskolc polgármestere, Veres Pál, valamint öt jeles helyi személy az összetartozást szimbolizáló őrtüzet.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek