Újabb hitelprogram a kis- és középvállalkozásoknak

Azonnal induló, 137 milliárdos hitelprogramot jelentett be Varga Mihály pénzügyminiszter a kis- és középvállalkozásoknak, kivéve a közép-magyarországi cégeket, írja az MTI. A program keretösszegének 50 százaléka beruházási célra, 50 százaléka pedig a likviditás és működésfinanszírozásra fordítható.

A legmagasabb hitelösszeg beruházási cél esetén 150 millió forint, forgóeszköz- és likviditásfinanszírozás esetén pedig 300 millió lehet. A program Varga elmondása szerint június 9-től „lép életbe”, a hitel június 12-től igényelhető az MFB Pontok hálózatában.

A hitelprogram pontos neve „Mikro- és Kisvállalkozások Technológiai Korszerűsítése Célú Hitelprogram”. Bármilyen cég jelentkezhet, aminek – a középső régió kivételével – Magyarországon van a telephelye vagy a székhelye, illetve a mérete legfeljebb középvállalkozásnak számít.

A kamat mértéke nulla százalék lesz.

A magyar cégek legnagyobb része jogosult lesz a konstrukciók igénybe vételére. A középvállalkozás kategóriájából akkor ütközik korlátokba a hiteligénylő vállalkozás, ha 250 főnél több embert alkalmaz, 17 milliárd forintnál (50 millió eurónál) nagyobb az árbevétele, vagy 14,8 milliárd forintnál (43 millió eurónál) nagyobb a mérlegfőösszege.

A hitel igényléséhez 10 százalék saját forrás biztosítása szükséges, és 25 millió forintig a most induló vállalkozások is megkaphatják, feltéve, hogy nem a kizárt régióban indulnak.


Hasonló cikkek