Újra Párizs a pezsgő kortárs művészeti piac fővárosa

Párizs pozíciója a nemzetközi piacon újra felemelkedőben van.

Az 1920-as években Párizs volt a művészeti piac központja. A Left Bank dealerei* Leoncé Roseberg és Paul Guillaume arról voltak híresek, hogy olyan kalandos életű tehetségek pályáját egyengették, mint Georges Braque, Fernand Léger, Matisse vagy Derain. Míg a Hotel Drouot által vezetett másodlagos piac, világvezető volt a két háború közötti időszakban. Azonban a második világháború kitörésével a legtöbb dealer New Yorkba települt át, ezzel a franciaországi színtér összeomlott. Sokak szerint az utolsó mozzanat, amellyel Amerika felülkerekedett Franciaországon, az volt amikor Rauschenberg Arany Oroszlánja nyerte meg az 1964-es velencei biennálét.

Az irány azonban megfordulni látszik. A párizsi művészeti vásárok egyre kiemelkedőbb jelenléte, kiegészülve az újraéledő aukciós piaccal és a külföldi galériák megjelenésével, újra Párizsra vonja a figyelmet. Az artnews 2020-as tavaszi kimutatása alapján Franciaország, három nagy aukciós házának köszönhetően, 49%-os javulást ért el az aukciós piacon. A globális piaci részesedési aránya abban az évben 7% volt. Ez 3%-os emelkedés jelentett a tavalyi évhez képest. Ezzel lecsapva az USA és az Egyesült Királyság kezéről az irányítást. Habár az ország piaca megsínylette a 2020-as krízist, a veszteség 34% volt, mégis jobb pozícióban áll az USA-val és Egyesült Királysággal szemben ahol, a kiesés 35%-ban volt mérhető.

Az elmúlt években egy új dinamika jött létre, amely Párizsnak a művészeti piacon betöltött korábbi dicső helyét adja vissza” – árulta el Cécile Verdier, a párizsi Christie’s igazgatója. Az aukciósház azzal is megerősítette, Párizs jelentőségét, hogy beemelte „One” nevű globális kereskedelmi hálózatába, London, New York és Hong Kong mellé.
A londoni White Cube galéria, 2019-ben jelentette be, hogy megnyitná párizsi székhelyét is. Egyrészt a Brexit miatt, másrészt mivel Párizs különösen vonzó belépőpont a műtárgyakat érintő alacsony importárak miatt.

*(art) dealer: olyan üzletember, aki a művész és annak vásárlói (gyűjtők, múzeumok) között játszik közvetítői szerepet. Sok esetben értékesítés céljából, ők maguk is vásárolnak fel műtárgyakat.

Kultúra | Pannonhirnök

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek