Ukrajna: Helyhatósági választások – taroltak a függetlenek

A legmagyarabb kistérségben a Nép Szolgája nyert

December 22-én Ukrajna 21 megyéjének 86 kistérségében választottak elöljárókat és képviselőket. 52 helyen a független jelültek nyertek.

A Központi Választási Bizottság december 27-én publikált adatai szerint az 1717 képviselői helyből 752-őt (43,8 százalék) függetlenek vitték el. A parlamenti többséget adó Nép Szolgája jelöltjei 430 (25 százalék) mandátumot szereztek, a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Batykivscsina (Haza) 277 (16,1 százalék) képviselői helyet tudhat magáénak. A többi párt nem érte el a 4 százalékot.

A 84 elöljáróból 52, független, 24 a Nép Szolgája, 3 a Batykivscsina jelöltje. 2-két sztarosztát ad az Agrárpárt és az Ukrop, egyet a Nas Kraj.

Kárpátalján 9 választókerület polgárai járultak az urnákhoz.  Jelentős magyar lakossága a Kaszony, illetve Kincseshomok központú kistérségnek van. Kincseshomokon a falu eddigi polgármestere, Tetyana Vacsilja győzött. A Kaszonyi kistérségben (itt a választók túlnyomó többsége magyar) Tóth Sándor, a Nép Szolgája jelöltje nyert, megelőzve Barta Szabolcsot, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség közös jelöltjét.

Hori


Hasonló cikkek