Vadvízvilág és kerékpáros paradicsom: aktív pihenés a Tisza-tavon

A Tisza-tó, avagy Kiskörei Víztározó, ki milyen néven ismeri vagy nevezi, Magyarország második legnagyobb állóvize – bár a meghatározás nem teljesen helytálló, mivel a Tisza keresztülfolyik rajta, jelentős vízmozgásokat okozva ezzel. A “tó” egy mesterségesen feltöltött medence, aminek kialakítása elsősorban villamos áramtermelést, másodsorban rekreációs célt szolgál. A felduzzasztott víz mozgási energiájának átalakításával évente körülbelül 100 ezer ember áramszükséglete fedezhető. A felduzzasztásnak azonban egy harmadik, nem várt és nem is célzott, ámde nagyon is pozitív hozadéka, hogy egy olyan vízi élővilág alakult ki, mely a Kárpát-medencében a folyószabályozások előtt a vízfolyások környezetében mindenhol jellemző volt. Szerencsére a szakemberek felfigyeltek az újraéledő természeti értékekre, és mára a terület védett, a Hortobágyi Nemzeti Park kezelésébe tartozik.

A Tisza-tavon igazi zegzugos, szigetekkel, nádasokkal tarkított vadvízvilág jött létre, mely sok védett és/vagy vonuló madárfajnak biztosít pihenő- és élőhelyet. Ma a Tisza-tó egy ornitológiai kánaán, még az egyszerű laikus is láthat itt szürke gémet, bakcsót, kis és nagy kócsagot vagy a Tüskevárból ismerős barna kányát. Nemcsak nyáron, ősszel is érdemes ide ellátogatni, ugyanis a hűvösebb hónapokban is sok fajt kaphatunk lencsevégre, mint a kis és búbos vöcsök, különböző récefajok, a barna réti héja, az egerészölyv, cinegék vagy akár a levegőben száguldó és már-már akrobatikus mutatványokat is bemutató, szemkápráztató türkiz tollruhában suhanó jégmadár. A sokféle itt élő madárfaj a madárrezervátum védelmét is élvezi, mely a tó északi részén, a Tiszavalki-öbölben fekszik. A madarak mellett sok egyéb állatfaj talált itt élőhelyre, például a vidra, a hód, a vadmacska, rengeteg hüllő- és kétéltű faj (mocsári teknős, foltos szalamandra), illetve számos rovarfaj, többek között a Vízipók csodapók című magyar rajzfilmből is ismert búvárpók.

Hazánk második legnagyobb tava népszerű kerékpáros célpont, és nem véletlenül: viszonylag könnyű terepen tekerhetünk körülbelül 66 kilométert kényelmesen, utunkat meg-megszakítva egy kis pihenővel a parton, közben élvezhetjük a tó és természetes növényzetének őszi látványát, a vízről felszálló madárrajok csivitelését. A táv bárki számára  könnyedén teljesíthető, edzettebbek egy délelőtt alatt, kényelmesebbek, gyerekek vagy hajlott korúak egy nap alatt körbetekerhetik. Ősszel, egy napsütéses hétvégén is igazán kellemes élmény karikázni a tó mellett, és élvezni az átmeneti évszak nyugalmát, csöndjét. Egészen más arcát mutatja ilyenkor a természet, a lombok színe barnába, vörösbe hajlik és a víz tükrét, mint valami vásznat festik a meleg színek ezer árnyalatára – rozsdabarna, birskörte-sárga, a lemenő nap vöröse és narancsszíne mosódik össze a szél borzolta felszínen.

Az elmúlt néhány évben készült el teljesen a tó körül, nagyrészt töltésen futó élmény kerékpárút 1,164 milliárd forintos európai uniós támogatásból Poroszló-Tiszafüred-Abádszalók-Kisköre-Poroszló között. Az egyetlen kellemetlen szakasz a Poroszlót Tiszafüreddel összekötő 33-as út (híd), ahol bizony nincs külön kerékpárút, és igen forgalmas úton kell a nagy sebességgel  közlekedő gépkocsik között a kerékpárosnak lavírozni. Szerencsére tavaly megszületett a döntés, hogy két kisebb híd építésével a kerékpáros körutat teljessé teszik, így biztosítva lesz az autós forgalomtól teljesen független és különálló úton a tó körbekerekezése.

A Tisza-tó a kerékpározás mellett még számos programlehetőséget biztosít, a térség “legnagyobb dobása” a Poroszlón megépült Tisza-tavi Ökocentrum, mely Európa legnagyobb édesvízi akváriuma. Az Ökocentrum számos látnivalót és programot kínál ősszel is. A Szabadidőparkban találunk kaland- és rönkjátszóteret, egy külső vidra medencét, valamint egy madárröpdét, mely a sérüléseikből meggyógyított, de a természetben önállóan boldogulni már nem képes ragadozómadarak szálláshelye. A legkisebbek simogathatnak háziállatokat, illetve megnézhetik az ékszerteknősöket, mocsári teknősöket és pelikánokat. A főépületben történeti kiállítást tekinthetünk meg, melyen térképek és többek között Korbély Attila (természet)fotós csodás képei révén ismerhetjük meg a tó kialakulásának történetét és élővilágát. Több terrárium mutatja be az erdő éjszakai arcát: itt különböző hüllőket és kétéltű fajokat tekinthetünk meg sötétben, különleges, például UV-fényt kibocsátó lámpák megvilágításában.

Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló – fotó: Hofmeiszter Dorottya

Mindenki számára lenyűgöző élmény megcsodálni a teljes körpanorámát nyújtó kilátást a darut formázó főépület hetedik emeletéről. Kétségkívül az óriási akvárium a legnagyobb attrakció, mely alatt egy üvegalagúton át sétálhatunk el, és csodálhatjuk meg a fejünk felett úszó édesvízi állatokat.

Az Ökocentrum október 24-től úgynevezett téli nyitva tartás szerint üzemel, ezért bizonyos kinti (szabadidőparki) programok ilyenkor nem elérhetőek, így a jegyárak is kedvezőbbek. Viszont cserébe kínálnak időszakos, csak a hidegebb időszakban elérhető szórakozási lehetőségeket: decemberben minden adventi vasárnapon 900 forint a belépőjegy egységesen, és ingyenes csoportvezetésen lehet részt venni. Februárban, Valentin-napon egy különleges vacsora költhető el az óriásakvárium víz alatti alagútjában. November hónapban péntek és szombat délutánonként filmvetítésre kerül sor a 3D moziteremben, illetve a téli ünnepeken többek között Mikulás napi programok várják az érdeklődőket, Márton-napon pedig különleges vacsoraajánlatok közül lehet válogatni.

További programlehetőség még a Kiskörei Vízerőmű látogatása, mely előzetes egyeztetés alapján, szakvezetővel történik. Az Erőmű gátján futó úton azonban ingyenesen, vezető nélkül is át lehet sétálni, kerekezni, esetleg autózni. A gát a Tisza jobb partjához közeli oldalán kialakítottak egy mini látogatóhelyet, ami tulajdonképpen egy több méter mély akna, melynek fala üvegből készült, így a szemfülesek az átfolyó vízben sodródó halakat is megpillanthatnak. Találunk itt továbbá tájékoztató táblát a 2014-ben elkészült Kiskörei Hallépcsőről, mely a halak biztonságos áthaladását biztosítja a tóból a folyóba. Ennek komoly ökológiai jelentősége van, ugyanis a vízerőmű duzzasztója megakadályozza a halak szabad mozgását, a hallépcső azonban ezt az akadályt elhárítja.

Ősszel és télen is lehet csónakázni a Tisza-tavon, ami egészen más jellegű élményt kínál, mint a meleg nyári hónapokban. Télen a duzzasztógátat kinyitják, így a vízszint jóval alacsonyabbra kerül, s ezzel a természet egy újfajta, csak ilyenkor látható képét mutatja: az egész tó egy különleges horgász- és madáparadicsommá válik. A Tiszafüred-Örvényen működő Szabics Kikötő és Szabadidőpart szervez novemberben szombatonként csónaktúrákat, illetve télen fotótúrákat, madáretetéssel kombinálva. Az etetés során a látogatóknak lehetőségük nyílik az áttelelő madarakat (azok zavarása nélkül) – például zöldike, meggyvágó, harkály – testközelből fotózni.

A Tisza-tavi településeken színvonalas éttermeket és cukrászdákat is találunk. Aki szereti a vidéki konyhát és vendéglátást, térjen be egy helyi csárdába, vendéglőbe. Kiváló választás az abádszalóki Lilaakác Kisvendéglő, ahol nemcsak remek hal- és vadételeket (például halászlét), hanem számos jellegzetes magyar ételt is fogyaszthatunk. Édesszájúak és kávékedvelők nem fognak csalódni a Poroszlón működő Sarokház Cukrászda kínálatában, ahol mind a kiszolgálás, mind a sütemények minősége öt csillagot érdemel.

A Tisza-tó és környékének bebarangolására legalább egy 3-4 napos hosszú hétvége szükségeltetik. A természet szerelmesei és a szabadban, aktív kikapcsolódást előnyben részesítők nagy örömüket fogják lelni a magyar pusztán található üdítő vízi világ bejárásában és az ősz csodás színeiben való gyönyörködésében.

Hofmeiszter Dorottya

Képek forrása: wikimedia.org, pxhere.com
Kiemelt kép: youtube.com


Hasonló cikkek