Változó intenzitású harcok Ukrajnában

Három robbanást jelentettek az oroszok által megszállt ukrajnai Melitopoltól északra, egy vasútállomás közeléből – jelentette be Melitopol polgármestere.

 

 

A legkeményebb harcok továbbra is Donyeck régióban zajlanak

 

A déli Nikopolt is ágyúzták az orosz erők, miközben az ukrán csapatok lassan nyomulnak előre Luhanszkban.

“A legkeményebb harcok továbbra is Donyeck régióban zajlanak. Bár az időjárás miatt kevesebb a támadás, az orosz támadások száma sajnos továbbra is rendkívül magas. A Luhanszki régióban fokozatosan haladunk előre, bár vasárnap csaknem 400 támadás ért minket keleten.” – mondta az ukrán elnök.

Eközben a visszafoglalt Herszonban és a környékbelii falvakban visszahelyezik a nemzeti zászlót. A térségben csak romok maradtak, az orosz csapatok semmit nem hagytak épségben.

 

,,Az ukránoknak drónjuk volt, megtalálták és lebombázták őket”

 

A Herszontól mintegy 40 kilométerre fekvő Olekszandrivkát korábban orosz katonák foglalták el, a lakosság többsége elmenekült.

Egy idős nő és a férje most, a fából készült orosz lőszeres ládákat használja fűtésre. Szűkszavúan beszélt az itt zajló harcokról:

„Az ukránok nem minket öltek meg, hanem az oroszokat, akik a házakban bujkáltak. Az ukránoknak drónjuk volt, megtalálták és lebombázták őket.”

 

Ha Oroszország abbahagyja a harcot, a háború véget ér

 

Mentesítő egységek próbálják megtisztítani az utcákat és a földeket az orosz aknáktól. Herszon környékén korábban heves harcok dúltak, ám miután Ukrajna elvágta az orosz utánpótlási vonalakat, az ukrán katonák komolyabb ellenállás nélkül vehették át a város ellenőrzését.

Egy, a harcokban résztvevő férfi szerint ugyanakkor nem volt könnyű dolguk:

“Rettenetesen kemény harcokat vívtunk a Herszon környéki falvakban. Sok ember meghalt, rengeteg felszerelést, tankot veszítettünk. Minden földdarabot nagy erőfeszítések árán szereztünk vissza.”

Az ukrán katonák azt mondják, ha Oroszország abbahagyja a harcot, a háború véget ér, de ha Ukrajna abbahagyja a harcot, akkor nem lesz többé Ukrajna. Ezért nem adják fel.

Forrás: euronews.com

Nyitókép: hu.euronews.com Print Screen

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek