Varga: Sokat költöttünk védekezésre

A pénzügyminiszter az Indexnek kijelentette: az uniós mentőcsomag nem ingyenpénz, hanem egy óriási hitel, amely mögött az EU 26 tagállama mellett Magyarország is ott van kezesként.

A Merkel-Orbán-paktum végül elhárította az utolsó akadályokat is, hogy az EU gigantikus mentőcsomagot/hitelt vegyen igénybe a gazdasági újjáépítéshez. Erről Varga Mihály a következőket mondta a hétfőn megjelent interjúban: „Az EU egy olyan megállapodást tudott végül elfogadni, amelyik visszatér a júliusi alapmegállapodáshoz, és politikai, ideológiai feltételek nélkül teszi lehetővé azt, hogy valaki ebből a támogatásból részesüljön. Ez tehát a Merkel–Orbán–Morawiecki-megegyezés lényege. (…) Az egyszeri helyreállítási alap pedig az EU méreteit tekintve nagyon komoly, 750 milliárd eurós hitelcsomag, ami tehát nem ingyenpénz. Két részre osztható: az egyik részét nem kell visszatéríteni, a másik része hitel, amit 2028-tól törlesztünk. Igen ám, de a vissza nem térítendő rész mögött is a 27 ország közös hitelfelvétele áll, tehát Magyarországnak garanciát kell vállalnia azért, hogy ezt a pénzt, ha valaki nem tudja visszafizetni, akkor fizeti kezesként.”

Szóba került annak a kérdése is, hogy vajon hogyan alakul majd a tavalyi év államháztartási hiánya: ennek kapcsán kiderült, hogy a kormány számításai szerint a GDP hány százalékát költötte el a koronavírus elleni védekezésre. „A koronavírus beköszöntéig januárban és februárban a bevételek és kiadások úgy teljesültek, ahogy azt feltételeztük, de márciustól radikálisan megváltozott minden. Nem folytak be az adóbevételek: azzal számolunk, hogy 2020 végéig körülbelül 1400 milliárd forintnyi adóbevétel marad el. A hiány 9 százalék körül várható.

Ebből nagyon könnyű kiszámolni, hogy körülbelül a bruttó hazai termék (gdp) 8 százalékát költöttük el a védekezés kiadásaira.”

Magával a hiánnyal kapcsolatban megjegyezte: a kormány számításai szerint 6,4 százalékos lesz az éves visszaesés, de ennek ellenére a munkahelyek megtartásához „minden egyes forintot továbbra is biztosítani” fog a kormány.

Kitért arra is Varga Mihály, hogy 2020 tavasza óta mindösszesen 1014 milliárd forintot költöttek a járványügyi védekezésre. (Index)

Még több gazdasági hír: Gazdaság

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek