Vidám családi programok: túrautak a Dunakanyarban

Kellemes, beszélgetős, testet is átmozgatós családi programra vágyik? Nosza, elő a térképet, s indulhat a kirándulás!

Bár az időjósok gyakran esővel riogatnak ősszel, nem kell lemondanunk egy kellemes erdei túráról: ha elég rugalmasan tervezünk, lehetőségünk van arra, hogy gyorsan változtassunk a tervezett úti programon. Különösen akkor vagyunk jó helyzetben, ha olyan környéken tervezünk kirándulást, ahol a túrázáson kívül érdekes látnivalók is akadnak.

Ezért ajánlom jó szívvel a Dunakanyar környékét. Hiszen a Dunakanyar fölé magasodó Börzsöny hegység jó megközelíthetősége, és kiterjedt turistaút-hálózata miatt hazánk egyik legkedveltebb túracélpontja. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó terület vadregényes tájain több mint háromszáz forrás, számos kilátóhely és a környék településeinek látnivalói várják a kirándulókat.

Kismarosról erdei vasúttal kapaszkodhatunk fel Királyrétre, vagy felmászhatunk a Csóványosra, ahonnan akár a Magas-Tátráig is elláthatunk. Szobon a Börzsöny Múzeum érdekességekkel szolgál a történelem, a régészet, a néprajz és a természettudomány terén is. Ha Zebegényben járunk, érdemes betérni a Hajózástörténeti Múzeumba, mely áprilistól novemberig tart nyitva.

Zebegény fölött van az Országzászló Trianoni emlékmű, ahol megpihenhetünk, mielőtt folytatjuk utunkat a Fehér-kút forráscsoportja vagy a gyönyörű Békás-rét felé.  Egy gyönyörű tengerszemre emlékeztető víztározót is láthatunk út közben, mely a Malom-völgyi patak felduzzasztásával jött létre.

Budapest viszonylatából kiindulva egyszerűen elvonatozhatunk Magyarkútra, Királyrétre, Törökmezőre – ezek mindegyike népszerű kirándulóhely. Turistaházak, erdei fogadók és tűzrakó helyek várják az út közben megpihenni vágyókat. A piros – kék – sárga – zöld turistajelzések behálózzák a Börzsöny összes erdeit, és akár menet közben is tetszőlegesen átválthatunk egyikről a másikra, ha jó térképünk van és belefér az időnkbe.

Ha Nagymarosig eljutunk, onnan a komppal Visegrádra is áthajózhatunk, ahol a Fellegvár és a Salamon-torony kínál érdekességeket, s a napot akár mézboros vidám középkori lakomával zárhatjuk…

Tihanyi-Konda Szilvia

 

Képek forrása:

http://www.erinevangeline.com

 + a szerző saját fotói

 

Kapcsolódó cikk:

Mi tart össze a legjobban egy családot?

Vélemény, hozzászólás?