Vidámságot hozott a Mikulás a Miskolci Színházba

Mikulás napján, szombaton hirdette meg közös rendezvényét a Miskolci Nemzeti Színház és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK).

A Mikulástól Gyermeknapig nevet viselő programsorozat célja, hogy a szociálisan különösen nehéz helyzetben élő gyerekeket eljuttassa a színházba. Az észak-magyarországi régió legjelentősebb vállalkozásainak segítségével 5 hónap alatt 1000 gyerek számára biztosítanak majd színházba eljutást, uzsonnát és egy kis ajándékot. A programsorozat december 6-án a Miskolci Balett egyik produkciójával kezdődött el.

A felnőttek sem maradtak ajándék nélkül aznap, nekik Pintér Béla egyik darabját hozta a Mikulás. Szombaton a Kamaraszínházban tartották a Parasztopera premierjét. Pintér Béla rendezőként, színészként, társulatalapítóként egyaránt ismert, markáns stílusa révén pedig igen népszerű a közönség körében. Rusznyák Gábor rendezésében látható a mostani produkció.

Nehéz lenne röviden elmesélni a történetet. Egy falusi lakodalomban vagyunk, ahol a menyasszony és a vőlegény családjának bűnei, sötét titkai éppen az esküvő napján derülnek ki. Itt senki nem az, akinek látszik. Magyar népballadákra, görög sorstragédiákra jellemző világok keverednek western-romantikával, ami egyszerre tragikus és komikus. Olyan stílusparódia keletkezik, ami számos lehetőséget nyújt a humorra. A színészek ezt ügyesen ki is használják, és gyakran előfordul, hogy a nézőnek folyik a könnye a nevetéstől. A darabhoz Darvas Benedek készített zenét, barokkos és népzenei motívumokból felépített „nagyoperát” komponált belőle.

 

Az előadás díszletét Khell Zsolt, jelmezeit Bozóki Mara tervezte. Szereplők: Dénes Viktor, Györgyi Anna, Varga Zoltán, Szabó Irén, Czakó Julianna, Märcz Fruzsina, Salat Lehel, Zayzon Zsolt, Harsányi Attila, Tóth András és Tóth János.

 

(Fotó és videó: Vona Ildikó)


Hasonló cikkek