Világi Oszkár: lesz magyar himnusz a DAC stadionban

A DAC stadionban ezentúl is mindenképpen fogják énekelni a magyar himnuszt – jelentette ki Világi Oszkár a Pátria rádió Reggeli c. műsorában, amelyben a DAC tulajdonosát a magyar himnuszt tiltó törvénymódosításról kérdezték.

Csodálkozom. Azért csodálkozom, mert azt gondoltam, hogy az a fajta 19. századi gondolkodás, miszerint mások rovására, nem pedig az én büszkeségemre építem a nemzeti öntudatomat, már a múlté. Ez nem volt egy sikeres gondolat. A 21. század elején ennek már történelmi tanulságnak kellene lenni sokak számára” – reagált a törvénymódosítás elfogadásának hírére Világi Oszkár a Pátria rádió műsorában.

Mint mondta, Dušan Tittel SNS-es képviselőnek, aki egyike volt a törvénymódosítás beterjesztőinek, a rózsahegyi futballklub sportigazgatójaként alapvetően azt kellene elérnie, hogy Rózsahegyen énekeljék a szlovák himnuszt.

Mert ott nem éneklik, s ha nem éneklik, akkor nem azt kell betiltani, hogy a magyar himnuszt ne énekeljék a dunaszerdahelyi stadionban, hanem azt kellene elérni, hogy ha vannak büszke szurkolóik, akkor énekeljék a szlovák himnuszt. Ez szerintem megoldaná Tittel úrnak azt a belső problémáját, hogy itt erősebb, ott pedig gyengébb a nemzeti öntudat” – fogalmazott Világi.

Nem követem a parlamenti folyamatokat. Gondolom, hiba történt, nem vették észre. Gondolom, az is feladata a képviselőknek, hogy figyeljenek erre” – adott választ arra a felvetésre, hogy többek között több magyar parlamenti képviselő is megszavazta a törvénymódosítást.

A DAC tulajdonosa ugyanakkor üdvözölte Bastrnák Tibornak, a Most-Híd frakcióvezetőjének azt az ígéretét, hogy a törvényt annulálják és visszaállítják az eredeti állapotot. „Az eredeti állapot sem jó, az is diszkriminatív. De még mindig jobb, mint a mostani” – jegyezte meg Világi.

Hangsúlyozta: a DAC stadionban mindenképpen fogják énekelni a magyar himnuszt. Amíg egy szurkoló fogja énekelni, addig a klub meg fogja engedni, hogy elénekeljék. Ezzel a törvénnyel azt a tényt, hogy Szerdahelyen nem lesz magyar himnusz, nem érik el.

“Amíg én a klub tulajdonosa vagyok, addig itt fogják énekleni, s ha majd megbüntetnek bennünket érte, akkor majd a büntetést is megfizetjük” – jelentette ki. Világi Oszkár szerint fontos lenne arról beszélni, hogy a szlovák nemzeti öntudat ne a magyarellenességen alapuljon, hanem azon, hogy büszkék legyenek saját magukra.

Forrás: ma7.sk


Hasonló cikkek