Világítás-korszerűsítés és megtakarítás a LED izzókkal

A megújuló energiaforrások mellett – mint például a napkollektorok, napelemek – egyre nagyobb teret nyer a  Light-Emitting Diode (magyarul – fényt kibocsátó dióda), közismerten a LED izzók használata mind a háztartásokban, mind a vállalati szférában.

LED-ek különböző méretben, balról jobbra: 8, 5, 3 mm-es fejátmérővel (balról összehasonlításképpen egy gyufaszál)
LED-ek különböző méretben, balról jobbra: 8, 5, 3 mm-es fejátmérővel (balról összehasonlításképpen egy gyufaszál)

Miben különböznek a LED fényforrások a hagyományos izzóknál? Milyen szempontokat kell figyelembe venni a választásnál? Mennyit takaríthatunk meg használatukkal? Többek között ezekről beszélgettünk Horváth Dávid vállalkozóval, a közelmúltban létrehozott ledter.hu webáruház kapcsán.

Mivel nyújt többet egy LED fényforrás a hagyományos izzónál?

A hagyományos izzólámpa legfőbb előnye az olcsósága, viszont rendkívül pazarló fényforrás. A hagyományos izzóban az elektromos áram hatására felizzó volfrámszál adja a fényt, azonban ez csak egyfajta „melléktermék”, ugyanis a befektetett villamos energia mindössze 2-5 %-át hasznosítják fényként, a többi hővé alakul. Ezzel szemben a LED nem tartalmaz izzószálat, az elektromos áramot úgynevezett félvezető anyagokon vezetik át, ami ennek hatására fényt bocsájt ki. Előnye egyrészt, hogy ugyanakkora fényáram előállításához sokkal kevesebb energiafogyasztás szükséges, így takarékosak, kevesebb hőt termelnek és jóval hosszabb az élettartamuk. Egy hagyományos villanykörte kb. 1.000 órát világít, míg egy LED körte akár 30.000 órát is. Így elsőre bele sem gondolnánk, de 15 db villanykörte kiég, mire a LED-et egyszer cserélni kell.

Milyen céllal hoztátok létre a ledter.hu honlapot?

A világításkorszerűsítés kapcsán hoztunk létre egy olyan felhasználóbarát honlapot, ami segít eligazodni a hozzá nem értőknek, információt ad a LED-ekkel kapcsolatban általánosságban felmerült kérdésekről. A megtakarítási kalkulátor segítségével például bárki könnyen ellenőrizheti, mennyit lehet spórolni, ha hagyományos izzóinkat LED izzókra cseréljük. A LED pedig tulajdonképpen gyűjtőfogalom, mint például az autó, és természetesen van különbség autó és autó között. Mi arra törekedtünk, hogy minőségi LED termékek közül lehessen választani, olyan gyártóktól, akik mögött sok éves szakmai tapasztalat van és az emberek is ismerik és megbíznak a márkában. Nemhiába adunk – az üzemóra alapján – akár 5 év garanciát is termékeinkre, ha ez idő alatt például kiég, ki tudjuk cserélni.

5084
Horváth Dávid

Továbbá a környezetvédelemre is próbáljuk felhívni a figyelmet. Minden ember tud tenni valamit a környezet védelméért. A gyáraknál például a fénycsöveket, a hagyományos neonokat LED panelra vagy LED-es fénycsövekre cserélni több szempontból is előnyös. Ezek a fénycsövek mérgező gázokkal vannak megtöltve, elég hamar tönkremennek, rövidebb az élettartamuk. Mivel veszélyes hulladéknak számítanak, a tárolásuk is szabályokhoz kötött. Munkánk során irodák, csarnokok világítását is korszerűsítettük, leváltva a hagyományos neoncsöveket LED fényforrásokra. Visszajelzések alapján elmondható, hogy az irodákban dolgozók kevesebbet panaszkodnak szem- és fejfájásra, hisz ezáltal a szabad szemmel nem látható neoncsövek vibrálása megszűnt.

Összességében tehát elmondható, hogy a világítástechnika jövője az egyre népszerűbbé váló LED technológia. A környezettudatos szemlélet erősítésében a háztartásokban alkalmazott fényforrások kiválasztásában kíván segítséget nyújtani webáruházunk is.

A Mechanikai és Villamos Laboratórium a KEOP-6.4.0/14-2015-0001 „Fenntartható életmód a fogyasztóvédelem eszközrendszerén keresztül” elnevezésű projekt keretében több szempont alapján vizsgálta a fényforrásokat. A vizsgálatok egyebek mellett a teljesítményfelvételre, a fényáram mérésére és az ez alapján számolható fényhasznosításra terjedt ki. A teljesítményfelvételből a fogyasztásra, a fényáramból a kibocsájtott fény erősségére, a fényhasznosításból pedig arra következtethetünk, hogy egy watt villamos energia felhasználásával mennyi fényt lehet előállítani.

A teszt eredménye az alábbiakban látható:

A teszt eredményei egyértelműen igazolják a LED fényforrások hatékonyabb energia felhasználását.

Fotókredit: afranka99 


Hasonló cikkek