Visszaesett Magyarország GDP-je

H Ágnes

A KSH legfrissebb jelentése szerint Magyarország GDP-je az év második negyedévében 13,6 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint pedig 13,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A visszaesés a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében meghozott korlátozó intézkedéseknek köszönhető.

A Portfolio kérdezte meg az elemzők egy körét, akik ennél mérsékeltebb visszaesést vártak, 10-11 százalékos csökkenéssel számoltak erre az időszakra. A rendkívüli helyzet hatására a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése mérséklődött, a szolgáltatások és az ipar egyaránt nagymértékben hozzájárult a kedvezőtlen eredményhez. Az első negyedévhez viszonyított zsugorodás 14,5 százalék volt, az első fél év egészében pedig 6,1 százalékkal csökkent a hazai GDP

A statisztikákból megállapítható, hogy az ipar nagyot zuhant: áprilisban több mint 36 százalékos volt a visszaesés, és a júniusi adatok is meglehetősen elmaradtak a tavalyitól.

Tavaly az utolsó negyedévben még 4,52 millió magyar állt munkába, 3,3 százalékos volt a munkanélküliség. A járvány elkezdte átalakítani a munkaerő piacot, már az első negyedévben sok helyen voltak elbocsátások, a második negyedévben pedig még többen lettek munkanélküliek.

Sokkal több nő veszíthette el a munkáját, mint férfi. A KSH szerint 14 ezer fővel csökkent a külföldön dolgozók száma. Visszaesett a meghirdetett állások száma, amely elsődlegesen a járvány gazdasági hatásaitól való félelemnek köszönhető.


Hasonló cikkek