Visszatértek: kommunista nőről nevezett el teret Pikó

Úgy tűnik, a baloldalnak csak a vörösterror arcai jutnak, más hőseik ugyanis nincsenek. A kerületi Fidesz azonban mindent megtesz, hogy ne egy kommunista nőről legyen közterületet elnevezve Józsefvárosban.

Koltói Anna a két világháború alatt működő illegális kommunista szerveződés egyik legnevesebb alakja volt az utókor szerint, de kortársai csak úgy ismerték, mint az 1919-es véres vörösterror egyik arcát. Ennek a szerepének állít most (újra) emléket a szocialista korszak tanácsa után a baloldali kerületvezetés, csak most nem utca, hanem tér kapta meg annak a nőnek a nevét, aki a „magyar forradalmi munkásmozgalom kiemelkedő harcosának” számított 1990 előtt.

Március 8-án, azaz a nemzetközi nőnap alkalmából a baloldali kerületvezetés úgy vélte, megörvendezteti a kerületi lakókat egy „örömhírrel¨, mégpedig azzal, hogy nevet kapott az eddig csak FiDo-parkként emlegetett közterület. Azonban a magyarországi kommunisták egyik panteonjának számító, és immáron baloldali aktuálpolitizálást is folytató Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége – Összefogás a Demokráciáért javaslatára Koltói Anna nevét viseli ezentúl a tér, ez pedig üröm a javából.

Ha nem hallott még a névről a kedves olvasó, akkor minden bizonnyal 1990 után született, ugyanis előtte hősként ünnepelték, több közterület, sőt, az Országos Baleseti Intézet is a nevét viselte anno. A nyolcadik kerületben pedig utca, a mostani Magdolna utca volt elnevezve róla. Ugyan a nyilasok végeztek Koltói Annával – így mártírnak számít – azonban életét a másik totalitárius diktatúra ideológiájának szentelte, így tulajdonképpen közvetve, de köze van ahhoz a sok száz millió áldozathoz – így a magyarországiaktól is elvett életekhez –, akiket a kommunizmus ölt meg a múlt évezred utolsó évszázadának több évtizede alatt.

Mivel vészhelyzet van, ezért közgyűlés nem volt, a polgármester egyszemélyben döntött a névadásról. Ez a döntés minden jóérzésű kerületi lakos mellett azonban felháborította a kerületi Fideszt, amelynek politikusa a Facebookon a következő állásfoglalást hozta nyilvánosságra:

„Szeretnénk a leghatározottabb tiltakozásunkat kifejezni mind a kommunista- , mind a nyilas rémtettek tevékeny végrehajtóinak rehabilitációs kísérletei ellen. A totalitárius rendszerek kiszolgálói, a közvetlen vagy közvetett tettesek bárminemű pozitív színben való feltüntetése elfogadhatatlan minden demokratikus értékeket valló politikai közösség és személy számára.
Különösen visszás, hogy az előterjesztésben történő indoklás lényegében megegyezik az ingyenes online enciklopédia, az olvasók által szerkesztett Wikipedia oldalán fellelhető rövid életrajzzal. Az oldalon forrásként kizárólag a 1960-as és ’70-es években megjelent újságcikkek és kiadványok szerepelnek. Szürreális, hogy a baloldali városvezetés „A szocialista forradalomért: A magyar forradalmi munkásmozgalom kiemelkedő harcosai” (Budapest: Kossuth Könyvkiadó. 1975), illetve a „Munkásmozgalom-történeti lexikon” (Budapest: Kossuth Könyvkiadó. 1972) vagy éppen a „Csepel szikrái. Sorsok, emberek a századfordulótól a felszabadulásig” (Budapest, MSZMP Csepel Vas- és Fémművek Bizottsága, 1970) c. munkák által hitelesített forrásra hivatkozva kíván elnevezni egy közterületet 2021-ben!
Önmagában a baloldali kerületvezetés javaslata is méltatlan Józsefváros múltjához, amely kerület lakói 1944-ben a nyilas-, 1956-ban pedig a kommunista diktatúra ellen ragadtak fegyvert és áldozták sokan életüket embertársaik megmentése érdekében és Magyarország szabadságáért. Az ő emléküket gyalázza meg az előterjesztés. Különösen ízléstelen, hogy a március 8-ai nőnap ürügyén, e nap mögé elbújva próbál a józsefvárosi városvezetés egy kommunista mozgalmárt tisztára mosdatni. Döbbenetes, hogy Józsefváros baloldali városvezetése a FiDo tér átnevezése kapcsán képtelen volt olyan személyt javasolni névadóként, aki nem volt sem a náci-, sem a kommunista rémuralom kiszolgálója és ünnepelt idolja.
Egész egyszerűen minden jóérzésű ember számára felháborító, hogy egyáltalán felmerülhet a Corvin-köz hőseinek kerületében az, hogy a 100 millió halottat követelő kommunista rémuralom lelkes támogatójáról és szekértolójáról legyen elnevezve közterület Józsefvárosban. Ez a javaslat meggyalázza a kommunizmus minden áldozatának emlékét, történelemhamisítással tesz kísérletet az 1990-ben konszenzuálisan leváltott kommunista rendszer árnyainak visszacsempészésére a magyar közélet mindennapjaiba. Amennyiben Önök restaurálni kívánják a Tanácsköztársaság, Rákosi és Kádár véres, diktatórikus, bolsevik rendszerét, tisztességesebb lett volna e szándékukról tájékoztatni a választópolgárokat.
Ezúton felszólítjuk Józsefváros baloldali városvezetőit, ne kíséreljék meg relativizálni a nyilas- és kommunista bűnöket! Követeljük, hogy a FiDo tér átnevezésére kizárólag egyeztetéseket követően, konszenzusos megoldás megtalálását követően kerüljön sor!”
A teljes bejegyzés itt tekinthető meg.
Illúziók nincsenek, valószínűleg nem fogja visszavonni ideológiai okokból kifolyólag a (szélső)balos polgármester a döntését. Így viszont még legalább három évig a kerület szégyenfoltja lesz az a tér, amelynek a neve nem a magyar történelem egy sötét darabjáról kellene szólnia, hanem arról, hogy Józsefvárosban nemet mondanak a totalitárius diktatúrák mindegyik vállfajára.


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek