3-4 millióért vásárolt ingatlanokat Kassán a magyar külügyminisztérium

A két ingatlan a Fő utca és a Posta utca sarkán álló Csáky-Dessewffy palota, illetve a helyben jól ismert, Fő utcán található Carpano kávézó otthona, egyaránt Kassa óvárosában található.

A palotáról az egyik műemlékekkel foglalkozó portál azt írja, hogy a Kassa főtéren álló, reprezentatív, klasszicizáló későbarokk palota több középkori telek egyesítésével kialakult területen épült fel 1805-7 között. A timpanonban a Csáky család kőből faragott, levágott, süveges tatárfejet ábrázoló címere látható. Az épület a 19. század közepén a Dessewffy grófok kezébe került. E palotában szállt meg 1821-ben I. Sándor orosz cár, illetve 1849-ben Konstantin nagyherceg, a magyar szabadságharc leverésére érkezett orosz inváziós sereg parancsnoka. 1918-ban itt működött a kormánybiztosi hivatal és ezen épületben írták alá a város csehszlovákoknak való átadásáról szóló jegyzőkönyvet. Az I. bécsi döntés után emeleti helyiségeiben magyar civil szervezetek működtek a háború végéig. Ezután sokáig képtárként működött. A szépen felújított épületben 2006-ig a független Szlovákia alkotmánybírósága kapott helyet. Nemrég a Panta Rhei könyvesbolt működött benne, 10 évvel ezelőtt Esterházy János mellszobrát avatták fel az udvarán.

Az épületet aztán a magyar állam a diplomatái számára megvásárolta. Azt is jelezték, hogy az étterem is működhet a későbbiekben is.

Az új tulajdonosokat Miroslav Špak városi képviselő jegyezte be, akinek egyébként egy építkezési vállalat tulajdonosa is bejegyezte. „Könnyebb eladni, ha egy állam a vevő, amelynek szinte korlátlan lehetőségei vannak, és még a piaci érték fölötti vételárat is kifizeti.”

Nem szokványos, hogy az ingatlanokat a konzulátus megvásárolja, titokban tartották, de sok pénzzel rendelkeztek, és különféle épületek érdekelték őket Kassa központjában. – mondta egy ingatlanközvetítő. A kassai magyar főkonzulátus jelenleg szintén a Fő utcában székel, de nyilván komoly bérleti díjat fizet. Ezt az összeget egy saját tulajdonú épülettel meg tudná takarítani a magyar állam.

Forrás: bumm.sk

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek