Könyv hétvégre! Akik hordozzák a tüzet: Az út

Cormac McCarthy-t az egyik ma élő legnagyobb és legfontosabb íróként tartják számon, aki többek között részesülhetett a Faulkner-díjban, az Ingram-Merill jutalomdíjban, és eddigi utolsó, 2006-os regényével, Az úttal a Pulitzer-díjat is kiérdemelte. Műveit háromféle kategóriába sorolják, a déli gótikus, western és a poszt-apokaliptikus műfajokba, de előfordul, hogy könyveiben mind a három keveredik. Stílusa egészen egyedi és könnyen felismerhető, mondataiban nagyon ritkán vagy egyáltalán nem használ vesszőt, párbeszédeit sem jelzi gondolatjellel, mert elmondása szerint ezeket feleslegesnek érzi a szövegben, csak úgy, mint például a pontosvesszőt. Érdekesség, hogy a könyvei amúgy nem fogytak soha nagy számban, igazi sikert és népszerűséget Az út hozott neki, köszönhetően többek között annak is, hogy Oprah Winfrey beválogatta a könyvklubjába.

A regényből 2009-ben film készült Viggo Mortensen főszereplésével

Az út című regényben egy apa és fia viszontagságait követhetjük végig egy poszt-apokaliptikus Amerikában, ahogy hatalmas küzdelmek árán megpróbálnak eljutni az óceánig és a melegebb területekig. Mert az általunk ismert világ valamikor évekkel ezelőtt megszűnt létezni, elpusztult, az sosem derül ki, vajon mi is volt a pontos ok, de ez teljesen másodlagos. Az eget eltakaró egybefüggő szürke massza nem engedi át többé a napsugarakat, a földre szüntelen hamu hull alá. Az élet teljesen kipusztulni látszik, a fák gyökerei nem tartanak többé és egyszerűen kidőlnek, az állatok eltűntek. A túlélők közül sokan csoportokba verődtek össze, és saját embertársaikra vadásznak, mert nem maradt más élelemforrás a földön. Itt a gonoszok a pincébe zárnak másokat, hogy aztán darabonként fogyasszák el őket.

Chris Gilbert 2012-es tanulmányában a karakterek motivációját és a konfliktusokat vizsgálja Az útban. Az illusztráció a védelmező apával az egyik diákja, Landon Sellar munkája.

Ebben a kegyetlen világban próbál meg túlélni napról-napra a férfi és a fiú, a nevük sosincs említve a könyv során, és nem fontos, hogy tudjuk; sok minden mással együtt ez is elvesztette a jelentőségét. Az út rengeteg borzalmat és kínszenvedést mutat be, és ennek remek ellentéteként szolgál a valószínűleg az egyik legszerethetőbb apa-fiú kapcsolat az irodalomban. A férfi és a fiú viszontagságai teljesen átérezhetőek, folyton éheznek és le vannak gyengülve vagy azok elől kell menekülniük, akik meg akarják enni őket. Ugyanakkor a férfi és a fiú egyfajta utolsó reménysugárként szolgál ebben az istentelen világban, ahogy sosem adják fel és küzdenek, még ha a helyzetük teljesen kilátástalan is, ahogy megpróbálják megőrizni az utolsó emberi morálokat, mikor azok végleg elveszni látszanak. Ők úgy mondják, hordozzák a tüzet. Az még csak hozzá tesz a regényhez, hogy McCarthy konkrét beszélgetéseket emelt át a való életből, melyek és a fia és közötte hangzottak el.

Az út nem egy könnyű olvasmány, bizonyos részeit különösen nehéz megemészteni (vagy éppen olvasni), de aki valami egészen egyedi élményt szeretne kapni egy könyvtől, annak mindenképpen érdemes egy próbát tenni vele.

McCarthy, Cormac. Az út. Magvető, Budapest, 2014, 286 oldal.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek