Az MKP-val ült tárgyalóasztalhoz Matovič

A kormányhivatalban egyeztetett Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnökkel az MKP elnöke, Forró Krisztián és a párt alelnöke, Berényi József. A közös sajtótájékoztatón az országba érkező uniós támogatásokról, de a közös magyar politikai képviseletről is beszéltek.

Matovič úgy nyilatkozott, az ország déli régiói nem fognak kimaradni az uniós helyreállítási alap forrásainak szétosztásából. „A forrásokat az országban egyenletesen terítjük szét” – mondta a miniszterelnök. Arról is beszélt, figyelmeztették őt, hogy a magyar kisebbség szókapcsolat helyett a magyar közösség kifejezést használja, hiszen ez is az ország magyar polgárainak tiszteletben tartását jelzi.

Azzal kapcsolatban, hogy az MKP előző vezetése a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára rendezett találkozón egy memorandumot nyújtott át neki, a kormányfő elmondta, azóta sem nézte meg annak tartalmát. „Mivel rendkívül helytelen volt a dokumentum átadásának módja, ezért annak tartalmával nem foglalkoztam” – mondta azzal kapcsolatban, hogy éles kritikát fogalmazott meg az MKP akkori vezetésével szemben. Matovič a magyar közösséget képviselő pártok közül azért az MKP-val egyeztetett, mert annak a támogatottságát látja a legnagyobbnak. Az egyesülési szándékát kinyilvánító 3 párt, az MKP, az Összefogás és a Híd kapcsán a kormányfő arról beszélt, ha az MKP ezt az utat választja, akkor az így létrejövő közös szubjektumban is bízni fog.

“Bízom a barátomban, Berényi Józsefben. Ha ő bízik az MKP jelenlegi elnökében, akkor én ugyancsak bízhatok benne. Ha ők ketten az egységes magyar párt útját választják, akkor az ő barátaikban is bízni fogok.” – fejtette ki Matovič. Ugyanakkor azt várja el, hogy egyértelműen foglaljanak majd állást azzal kapcsolatban, hogy a Smer és a Hlas vagy a jelenlegi kormánypártok és az előző kormányzási ciklus demokratikus ellenzékének oldalán állnak-e.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek