A Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor döntője

A közönségdíjas Tatrospart Néptánccsoport a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza ötödik alkalommal megrendezett népzenei és néptáncos tehetségkutató műsora, a Fölszállott a páva döntőjében a közmédia óbudai stúdiójában 2017. december 29-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Ansamblul de dansuri populare “Tatrospart” din Transilvania a câştigat premiul publicului în finala concursului “Fölszállott a Páva” din Ungaria

Concursul de muzică şi dansuri populare “Fölszállott a Páva” (Păunul şi-a luat zborul) se desfăşoară de cinci ani de zile într-un format de emisiune de căutători de talente, fiind transmis de postul ungar de televiziune Duna TV.
Vineri seara a avut loc la Budapesta finala concursului. Câştigătorul premiului publicului a fost desemnat Ansamblul de Dansuri Populare “Tatrospart” (Valea Trotuşului) din Transilvania, format din tineri din Lunca de Sus, Lunca de Jos şi Ghimeş, localităţi de la graniţa dintre judeţele Harghita şi Bacău.
În categoria ansamblurilor de dans, câştigător a fost desemnat Ansamblul Folcloric “Kalotaszeg” din zona etnografică Ţara Călatei (România). În categoria dansurilor solo şi în pereche cel mai bun concurent a fost desemnat Mátyás Fodor din Keszthely (Ungaria), iar în categoria solişti instrumentişti şi orchestre a triumfat Orchestra “Pósfa” (Slovacia). În categoria soliştilor vocali şi a ansamblurilor vocale a fost desemnat câştigător Ansamblul “Pendely” din Debrecen (Ungaria). Fiecare concurent a primit câte un premiu de două milioane de forinţi.
Ministerul Resurselor Umane din Ungaria a oferit două premii speciale de câte un milion de forinţi. Premiile au fost înmânate Ansamblului “Nógrád” din Salgótarján (Ungaria) şi lui Remus Eötvös din Sfântu Gheorghe (România), de către ministrul Zoltán Balogh.
Un alt premiu special în valoare de un milion de forinţi, premiul secretarului de stat al guvernului ungar pentru politică naţională, Árpád János Potápi, i-a revenit Ansamblului de Dansuri Populare “Ilosvai Selymes Péter” (Slovacia). Câte un premiu special au mai oferit şi Institutul pentru Strategii Naţionale – Ansamblului de Dansuri Populare “Nyírség” din Nyíregyháza (Ungaria) şi Ministerul Agriculturii şi Comisia Hungarikum – Mihaelei Veres originară din satul Pustiana, judeţul Bacău. De asemenea, un premiu de un milion de forinţi i-a mai fost înmânat lui Szilveszter Borbáth din Vârghiş (Covasna, România) de către baritonul Levente Molnár şi Ansamblul Popular Maghiar de Stat.
Aceasta a fost cea de-a cincea ediţie a concursului internaţional de muzică şi dansuri populare “Fölszállott a Páva”, organizat de televiziunea publică maghiară şi Casa Tradiţiilor (Hagyományok Háza) după modelul concursurilor de talente din domeniul muzicii uşoare.
Concursul s-a adresat interpreţilor de muzică populară şi ansamblurilor de dansuri populare. Pe parcursul mai multor săptămâni, participanţii din grupa de vârstă 16-35 de ani au urcat pe scenă în faţa juriului în transmisii televizate în direct. Evoluţia concurenţilor au fost evaluate de un juriu format din personalităţi importante ale culturii maghiare, printre care muzicianul Ferenc Sebő şi cântăreaţa Márta Sebestyén, ambii artişti distinşi cu Premiul Kossuth, etnograful şi lăutarul Gergely Agócs, istoricul şi coregraful László Diószegi, preşedinte al Uniunea de Dansuri Populare György Martin, respectiv dansatorul şi coregraful Zoltán Zsuráfszky.
În încheierea celei de-a cincea ediţii a concursului, emisiunea a adus un omagiu lui Zoltán Kodály cu ocazia Anului Comemorativ Kodály. Concursul de talente a luat sfârşit cu un moment artistic oferit de cântăreţul de operă Levente Molnár, originar din judeţul Harghita, artist distins cu Premiul Liszt, şi Ansamblul Popular Maghiar de Stat, o producţie realizată special pentru această ocazie, cu prelucrările unor cântece populare transilvănene ale compozitorului Zoltán Kodály.

MTI

Vélemény, hozzászólás?