“Sok pozitív dolgot ad a népzene”- Beszélgetés Golyán Grétával, a rimóci csalogánnyal

Golyán Grétát nem kell bemutatni a népzene kedvelőinek, akik követték a Fölszállott a páva tehetségkutatót, azok a televízió képernyőjéről is jól ismerhetik. A rimóciak büszkesége élő példája annak, hogy a fiatalok is szeretik a népi kultúrát. Palóc dalok éneklésével lett ismert, de emellett a PannonHírnök kérdéseiere adott válaszaiból megtudhattuk, kedvencei még az erdélyiek is, így most azokat tanulja.

PannonHírnök: Mi az első emléked a népdallal, a népművészettel kapcsolatban?

Golyán Gréta: Amikor elkezdtem járni egy hagyományőrző társulatba itt, Rimócon. Nagyon jól éreztem ott magam, igazán kellemes élményeket gyűjtöttem. Azt hiszem, ez volt az a pont is, amikor azt éreztem, hogy annyira jó a közösség, hogy nekem ezzel valamilyen formában foglalkozom kell. Ekkor azt hiszem, nyolc éves lehettem.

– Mi az, ami megfogott téged a népdalokban? A mai fiatalok többsége talán nem ebben a zenében találja meg magát.

Én is hallgatok modern zenét, szeretem azt is, meg a komolyzenét is. Csak egy idő után megunom. A népzenét viszont órákig tudom hallgatni. Nem sokallok be tőle soha. Például nagyon szeretem az erdélyi népdalokat, ezeket most kezdtem el tanulni.

– Mit jelent számodra a népi kultúra, mit gondolsz, hol van ennek ma a helye?

Ahogy egyre többet foglalkozom vele, azt látom, hogy milyen sok jó embert gyűjt össze a népi kultúra. Régebben nem is gondoltam volna, hogy ilyen nagy a közösségük. Örülök, hogy én is hozzájuk tartozom. Azt gondolom, a népművészetnek nagyon jó a közösségépítő ereje.

– Az osztálytársaid, a barátaid, a rimóciak hogyan fogadták a sikereidet?

Sokan gratulálnak, és ez nagyon jó érzés. Például, ha felteszem egy eredményemet a közösségi oldalamra, akkor jó sok visszajelzés jön, kedves hozzászólások. De szóban is gratulálnak, elismernek, az osztálytársaim is velem együtt örülnek. Hihetetlenül sok pozitív dolgot ad a népzene.

– Milyen terveid vannak? Szabadidődben mit csinálsz szívesen a zenélés mellett?

Azt még nem tudom, mi vár rám, mivel fogok majd foglalkozni, mert nagyon sok minden érdekel. Szívesen társasjátékozom, van egy közösségünk, akikkel gyakran játszunk. Meg szeretek beszélgetni a barátaimmal, és a pici unokatestvéreimmel is jó együtt lenni.

Máyer András

 


A rimóci Hagyományőrzőkkel a Budai Fonóban 

Golyán Gréta a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulója. Kubinyiné Szabó Katalin tanárnőtől tanul népzenei tanszakon népi éneket. Sok versenyen vett már részt, eredményesen. Indult a Fölszállott a páva tehetségkutató versenyen is. 2018-ban a „Tiszán innen, Dunán túl…” minősítő versenyen Kiemelt Arany minősítést szerzett. Bonyhádon a Halmos Béla Országos Népzenei Találkozó zsűrije  Kiemelt Nívódíjjal jutalmazta. Sikereit rimóci népdalokkal érte el.

Egyéb díjak:

* Többszörös Aranypacsirta-díj (Fülek) és Seszták Julianna-díj (Fülek)

* Palóc Világtalálkozón a Kék pántlika énekversenyen kiválóan minősült, az azt megelőző évben második helyezést ért el.

* Nits Márta országos énekverseny – Arany minősítés – (Budapest)

* Rendszeresen fellép a rimóci rendezvényeken


Hasonló cikkek