A hét színháza – A Magyarországi Német színház

A Magyarországi Német Színház 1983-ban alakult a Tolna megyei Szekszárdon, 1986-ban került mai helyére. Az építészeti remek a szecessziós (Jugendstil, art nouveau) stílusban épült városi épület, korábban a Mozgó Világ mozi székhelye volt.

A színház fő feladatának a német nyelv és a német nyelvű színházi irodalom közvetítése és ápolása, valami a magyarországi németek kulturális hagyományainak a fenntartása. Az intézmény és a társulat egyúttal közvetítőként is működik a magyar többségi és a német kisebbségi kultúra között, előadásaik magyar felirattal tekinthetőek meg.

A társulat A miniszter félrelép című előadása

Színpadi produkcióik között megtalálható kortárs és klasszikus darab is, egyaránt kiszolgálva a fiatalabb és idősebb korosztályokat. Színházpedagógiai programjaik keretén belül nagy hangsúlyt fektetnek az oktatási intézményekkel való együttműködésre és a fiatalok színházra való nevelésére is.

Mivel a magyarországi németek elszórtan élnek az ország területén, ezért a társulat rendszeresen járja a vidéket az előadásival. Jelenleg 20 alkalmazottja van, mely német és magyar tagokból egyaránt áll, fenntartójuk a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.

Forrás: Magyarországi Német Színház


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek