A kormánytól Budapest sok pénzt kaphat, de Karácsony feltételekhez ragaszkodik

Budapest jövője a tét.

A kormány a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésén azt javasolja, hogy a következő években az állami költségvetésből és uniós forrásokból háromezer milliárd forint extra támogatás jusson Budapesti fejlesztésekre – mondta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a közmédiának a tanács ülése előtt. Karácsony szerint ez jó dolog, de feltételeket támaszt – közölte később a főpolgármester.

Fürjes Balázs hangsúlyozta: sikeres Budapest nélkül nincs sikeres Magyarország, a kormány a városvezetéssel együtt a főváros sikerében érdekelt. Ezért a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésére a kormány ötpontos javaslattal érkezik – tudatta.

Azt mondta: a háromezer milliárdos extra forrást elsősorban a fővárosi egészségügy, kórházak, rendelők felújítására, új kórházak építésére, az eszközpark korszerűsítésére fordítanák, valamint a budapesti egyetemeket, a fővárosi oktatást bővítenék és fejlesztenék, emellett javítanák a fővárosi közlekedést és új parkok létrehozásával „zöldítenék” Budapestet.

Fürjes Balázs hangsúlyozta: bíznak abban, hogy megkapják Karácsony Gergely főpolgármester támogatását a kormányzati programokhoz és ahhoz a szándékhoz, hogy a kormány állami költségvetési és uniós forrásokból több ezer milliárd forintot fordítson Budapest fejlesztésére a következő években is.

Az államtitkár a konkrét fejlesztéseket firtató kérdésre elmondta: Tarlós István korábbi főpolgármesterrel közösen az elmúlt tíz évben befejezték a 4-es metrót, felújították a 2-es metrót és most folyik a 3-as metró felújítása, ehhez a kormány biztosítja a forrásokat.  Megújult a budapesti villamospark, kiépült a fonódó hálózat – mondta.

Hozzátette: „a HÉV-ek vannak mostoha helyzetben”, hozzá kell látni a felújításukhoz, a hálózat bővítéséhez.   Fejleszteni kel az elővárosi vasutat, hogy minél kevesebben jöjjenek autóval a város központjába – közölte Fürjes Balázs. Az államtitkár szólt arról is, hogy 39 helyszínen 2500 nagypályás focipályaméretben valósítanak meg zöldterület-fejlesztést, hoznak létre új parkokat, parkerdőket Budapesten – természetesen csak akkor, ha a városvezetés támogatja a kormányzati Zöld Budapest Programot, erről is tárgyalnak ma.

A főpolgármester szerint a kormány által ajánlott háromezer milliárd forintot olyan fejlesztésekre kell költeni, amelyekre a fővárosiak felhatalmazást adtak az önkormányzati választáson.

Karácsony Gergely csütörtök délutáni Facebook-bejegyzésében reagált Fürjes Balázs bejelentésére: „Bejelentették, hogy 3000 milliárd jut uniós pénzből a fővárosra. Remek. Mi azt képviseljük a tárgyaláson, hogy ezt a pénzt olyan fejlesztésekre költsük, amire a budapestiek 2019 októberében felhatalmazást adtak, ne másra” – írta bejegyzésében a főpolgármester.

Hangsúlyozta: hónapok óta kérik, hogy egyeztessenek a fővárosiak által megválasztott önkormányzattal az uniós források felhasználásáról. „Lássuk hát a projektlistát, mi készek vagyunk akár naponta tárgyalni. Talán most elkezdi ezt komolyan venni a kormány. Meglátjuk, mire jutunk” – tette hozzá Karácsony Gergely. „Én Budapest jövőjét, és a kormányzást is komoly dolognak tartom. A komolyság pedig azt követelné meg, hogy előbb tárgyaljunk és csak utána tartsunk sajtótájékoztatót. A kormány ma másként járt el, lelkük rajta.”

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek