A szlovák állam hibájából csaknem 600 millió EU-s támogatástól esett el az ország

Szlovákia az uniós támogatások kihasználása terén az EU 3 legrosszabbul teljesítő országa közé tartozik – Veronika Remišová (Za ľudí), beruházásokért és digitalizálásért felelős miniszterelnök-helyettes.

További súlyos probléma, hogy a brüsszeli ellenőrzések és a támogatások kifizetésének korrekciója után Szlovákiának a legutóbbi, 2007–2013-as programozási időszakban 997 millió eurót kellett visszafizetnie, ebből 599 milliót az állam hibájából.

Minderről Veronika Remišová (Za ľudí), a beruházásokért és digitalizálásért felelős miniszterelnök-helyettes számolt be. A 2014-2020-as időszakban az EU 81 millió euró átfizetését utasította el.

Az uniós támogatások lehívását Remišová szerint a bürokrácia és a pályázati felhívásokat jellemző hibák nehezítik. Előfordul például, hogy a kérvény benyújtása és a támogatás lehívása között 680 nap telik el. Egyben felhívta a figyelmet, hogy az aktuális programidőszakban 150 millió euró nem került lehívásra. A 13,8 milliárd eurós csomagnak Szlovákia eddig csak a 32 százalékát hívta le.

Remišová a kormány elé terjesztett egy törvénymódosítást az európai strukturális és beruházási alapok forrásainak felhasználásáról, melynek értelmében egyszerűsödnének a pályázatok kiírásának és esetleges módosításának feltételei. Emellett könnyítenék a hivatali ügyintézést a vissza nem térítendő támogatások nyújtására vonatkozó szerződések esetében is.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek