Több mint 200 ezer eurót oszthatnak szét a civilek közt Dunaszerdahelyen

A városi képviselő-testület jóváhagyta a költségvetésből nyújtandó dotációkra vonatkozó általános rendeletet. Ez alapján pályázhatnak a kultúra, a sport, az oktatás vagy a szociális szféra területén működő civil szervezetek a város anyagi támogatására.

A jövőben csak elektronikus úton lehet majd pályázatot benyújtani. Ezentúl nem konkrét összeget szabnak meg a különböző területekre, hanem a szétosztható pénzforrást a városi költségvetés jövedelemadóból származó bevételéhez kötik. A jövedelemadóból származó bevétel bizonyos hányadát (kb. 70%-át) utalja vissza az önkormányzatoknak a pénzügyminisztérium és az idei évre vonatkozó aktuális becslés szerint Dunaszerdahely esetében ez 8,3 millió euró.

Ennek 2,5%-ában határozták meg azt az összeget, amelyet a civilek közt szétoszthatnak, ami így pillanatnyilag mintegy 209 ezer eurót jelent. A rendelet szerint ezentúl csak pályázat útján lehet majd támogatáshoz jutni, a teljes összeg 7%-át (pillanatnyilag kb. 15 ezer euró) pedig a polgármester saját hatáskörben oszthatja szét. A polgármesteri alapba kerül majd az a pénz is, amelyet egy adott évben esetleg nem osztanak szét vagy épp visszautalnak a civil szervezetek.

Némely képviselőt aggasztott, hogy a rendelet szerint az egyes pályázatokat nem az adott területen illetékes szakbizottság bírálná el és javasolná elfogadásra a képviselő-testületnek, hanem egy meghatározott pontrendszer alapján az értékelésben mind a 21 képviselő, illetve a szakbizottságok külsős tagjai is részt vehetnének. „Az átláthatóság, ami veszélybe kerül. Ha például beérkezik 300 javaslat, és abból néhány beterjesztője megszólít 21 képviselőt, akkor azt a projektet többen fogják értékelni, míg más projekteket nem feltétlen. Ez így lobbizásnak ágyaz meg, ami által a pályázati rendszerből bizonyos személyeket kirekesztünk” – emlékeztetett Antal Ágota független képviselő.

Hakszer Roland (független) képviselő ugyancsak az átláthatóságot és az objektivitást bírálta, valamint azt, hogy a sportszervezetek közül egyedül a DAC-nak jár pályázat nélkül támogatás, nem is kevés, évente 426 ezer euró. Véleménye szerint ennek is a pályáztatási rendszer részét kellene képeznie, noha erre vonatkozóan érvényben van egy szerződés a város és a futballklub között.

A városi rendeletet végül a jelenlévő 19 képviselőből 14-en megszavazták, 5-en pedig ellene voksoltak.

Forrás: parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek