A szlovák kormány 180 fokos fordulatot tett az isztambuli egyezménnyel kapcsolatban

A kormány azt javasolja a parlamentnek, hogy az Európa Tanács nők elleni- és családon belüli erőszak megelőzését szolgáló isztambuli egyezmény elutasítása helyett támogassa azt.

A kormány kedden újabb határozatot fogadott el az Isztambuli Egyezménnyel kapcsolatban. Ebben azt javasolja a parlamentnek, hogy az elutasító állásfoglalás helyett adja hozzájárulását az Isztambuli Egyezmény (az Európa Tanács Egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról) ratifikálásához.

A kormány emellett azt javasolja, hogy a parlamenti határozatot egészítsék ki egy mondattal, amelyben leszögeznék, hogy egy nemzetközi szerződésről van szó, amely az alkotmány szerint előnyben részesítendő a törvényekkel szemben.

A kormányhivatal kiadott egy közleményt, miszerint a kormány Isztambuli Egyezménnyel kapcsolatos véleménye nem változott, és továbbra is elutasítja azt. A kormány múlt héten elutasító határozatot fogadott el az Isztambuli Egyezménnyel kapcsolatban, és ugyanezt javasolta a parlamentnek is. A kabinet végleg le akarta zárni az egyezmény elutasításának folyamatát.

Hétfőn több jogász is felhívta a figyelmet, hogy az alkotmány értelmében a kormány egy nemzetközi szerződést csak jóváhagyásra terjeszthet a parlament elé. Marián Giba, a Pozsonyi Komenský Egyetem Jogi Kara Alkotmányjogi Tanszékének vezetője szerint a kormány korábbi határozatával az a legfőbb gond, hogy a parlamentnek nem ad lehetőséget arra, hogy hozzájárulhasson az egyezmény ratifikálásához. Az egyetlen felkínált lehetőség az elutasító álláspont. A jogász szerint ráadásul ilyesféle eljárást az alkotmány nem ismer, így a parlament bárhogy is határozna, annak nem lenne jogi relevenciája.

Forrás: tasr, bumm.sk

Nyitókép: podpisem.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek