Amerikai dróncsapás végzett az al-Kaida vezetőjével

Megölték az al-Kaida vezetőjét Kabulban – erősítette meg Joe Biden amerikai elnök. A 71 éves Ajmán az-Zawahiri egy amerikai dróncsapásban vesztette életét – számolt be a CNN.

 

A dróncsapást Joe Biden engedélyezte, miután hetekig tartó megbeszéléseket folytatott kabinetjével

 

„Engedélyeztem egy precíziós csapást, amely egyszer s mindenkorra eltávolította őt a harctérről” – mondta Biden.

 

Az-Zawahiri az al-Kaida második számú vezetője volt Oszama bin Laden mellett, és akkor vette át a terrorszervezet irányítását, amikor a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletek idején irányító Bin Ladent az amerikai különleges erők 2011-ben megölték.

A dróncsapást, amelyet szombaton hajtottak végre, Joe Biden engedélyezte, miután hetekig tartó megbeszéléseket folytatott kabinetjével és kulcsfontosságú tanácsadóival. A terroristaszervezet vezetőjének családtagjai nem sérültek meg a támadásban, őket szándékosan nem célozta az amerikai hadsereg.

 

A képeken egy kabuli ház látható, ahol az al-Kaida főnökét megölték az Egyesült Államok támadása során (CNN)

 

Az-Zawahiri részt vett a 9/11 megszervezésében

 

Joe Biden azt mondta, az-Zawahiri részt vett a 9/11 megszervezésében, a támadások egyik fő felelőse.

 

“Most már igazságot szolgáltattak, és ez a terroristavezér nincs többé. Az embereknek szerte a világon többé nem kell félniük az elvetemült és elszánt gyilkostól” – folytatta. “Az Egyesült Államok továbbra is bizonyítja elszántságát, hogy megvédje az amerikai népet azokkal szemben, akik ártani akarnak nekünk. Ma este ismét világossá tesszük, hogy nem számít, mennyi időbe telik, nem számít, hol rejtőzködik, ha fenyegetést jelent a népünkre, az Egyesült Államok meg fogja találni és ki fogja iktatni,” mondta az amerikai elnök.

 

A csapás egy évvel azután történt, hogy Joe Biden elrendelte az amerikai csapatok kivonását Afganisztánból, ami után a tálib erők szinte azonnal átvették az ország irányítását.

Forrás: hu.euronews.com


Hasonló cikkek