Apátfalváé a legnagyobb tűzifa – támogatás

Az 5000 lakosságszámúnál kisebb települések már kilenc éve vehetnek igénybe állami tűzifa támogatást a Szociális Tüzelőanyag Program keretében. Idén 1919 kistelepülésen, összesen 206 ezer köbméter fát juttatnak el a rászorulóknak. A segítség 80%-a még az ünnepek előtt megérkezik az érintettekhez.

Csongrád-Csanád megyében negyvenöt település részesül, együttesen 90 milliós támogatásban.  Idén a legmagasabb összeget Apátfalva kapta, több mint 6 millió forintot, a megyei második Ásotthalom, 4,6 millió forinttal, Csanádpalota lakói pedig 4,3 milliót kaptak, melyet tüzelő anyag vásárlására fordíthatnak.

A fák jelentős része kemény anyagú tölgy, bükk és akác, de akadnak puhább fajtájú nyárfából is. Ezeket az állami erdőgazdaságok biztosítják.  Így kívánják elérni, hogy a lehető legtöbb emberhez jusson téli tüzelő, hiszen minél előbb fel kell készülni a hidegre.

Mindemellett kiemelendő, hogy az állami támogatáson túl, egyéb felajánlások is születtek, melyek szintén a rászorulók téli napjait igyekeznek könnyebbé tenni. Az egyik ilyen kezdeményezésről lapunk is beszámolt, itt olvashatnak róla: 48 családot támogatnak tűzifával Makón

Farkas Cs. Tekla

Forrás: delmagyar.hu/Nyitókép: Agrárminisztérium


Hasonló cikkek