Átadták Miskolc új művészeti komplexumát

Egy évig tartó felújítás után Miskolc Szentpáli iskola hajdani épülete kívül-belül megszépült. Szerdán adták át a régi iskolaépületben kialakított új Művészeti Központot.

Miskolc egyik legértékesebb telkén található, közel százéves épület állaga az elmúlt időszakban erősen romlásnak indult, ezért sorsának rendezése halaszthatatlanná vált. A több mint nyolcszázmillió forintból megújult négyszintes komplexum első és második emeletén a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium tantermei, míg a harmadikon a Miskolci Kulturális Központ (MKK) irodái kapnak majd helyet. A földszinten kialakított melegítőkonyha és étkező mintegy háromszáz gyerek étkeztetését fogja biztosítani.

Veres Pál az átadó ünnepségen

Ez a beruházás első lépés lehet ahhoz. hogy a belvárosban egy új kulturális centrum alakuljon ki, ugyanis az épület közelében található a Művészetek Háza, a Miskolci Nemzeti Színház és a Zenepalota.

– Azt gondolom, most valóban egy 21. századi színvonalú iskolaépületben kezdhetik meg tanulmányaikat a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium diákjai. Itt már figyeltek arra a tervezők, hogy legyen természettudományi szakterem, számítástechnika terem, legyenek közismereti szaktantermek, gyakorló helyek. A földszinten található az étkezde, a felső részben pedig olyan helyek lettek kialakítva, ahol kisebb koncerteket is meg lehet tartani – mondta Veres Pál polgármester.

A Csengey Gusztáv utcán található épület 1926-ban nyílt meg izraelita polgári leányiskolaként, és a maga korában nagyon korszerűnek számított. 1928-tól Izraelita Tanítóképző Intézet is működött benne, ami Közép-Európa egyetlen ilyen jellegű intézménye volt. A második világháború előtti évtizedben az izraelita polgári iskolák dinamikusan fejlődtek, létszámuk folyamatosan nőtt. A tanítóképző 1944-ben szűnt meg, 1945 után pedig már az izraelita polgári iskolák sem indultak újra. Egy ideig üresen állt az épület, majd 1969-től a Miskolci Kereskedelmi Tanulóiskola (ma Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátói Technikum és Szakképzőiskola) használta 2002-ig. Ezt követően a ház újabb húsz évig kihasználatlanul pihent, most viszont újra oktatási funkciót láthat el.

Bejárás az átadó után

Már folyik a megújult komplexum használatbavételének engedélyezési eljárása. Tervek szerint a Bartók szakgimnázium és az MKK szeptembertől veszi birtokba az épületet.

(Fotók: Vona Ildikó/ PannonHirnök)

 

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek