Attraktívabbak lesznek Pozsony közterei

Milány Kincső

Nagy léptékű szépítés vár Pozsony 3 központi terére, a Szlovák nemzeti felkelés térre, a Bársonyos forradalom terére és a Kő térre a közeljövőben.

Mindhárom tér Pozsony-Óváros központjában található, és a turisták által leglátogatottabb közterek közé tartoznak. A Živé námestie (élő köztér) elnevezésű, nagyszabású projekt keretében a közvetlenül egymás mellett található tereket egybenyitják, és egyetlen nyilvános köztérré alakítják át. Mindezt úgy, hogy csökkentik a személygépkocsi-forgalmat a területen, ahol ezzel egyidejűleg több fa és zöldövezet kap helyet. Az új köztéren a gyalogosok élveznek elsőbbséget, és új kerékpárutakat is terveznek kialakítani.

A belváros legnagyobb nyilvános közterét utoljára a múlt század hetvenes éveiben rekonstruálták. Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere elmondta, hogy a főváros egyik legfontosabb projektjéről van szó, amelynek az elkészítésén két évig dolgoztak. A három óvárosi köztér megújításával kapcsolatban nemzetközi tendert írtak ki, amelynek győztese az Atelier Loidl nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező berlini cég lett.

A gépkocsiforgalmat – a villamosok kivételével – a környező utcákra terelnék. Jelenleg ugyanis tranzitforgalomra használják az itt áthaladó utcát.  A felújítás során ügyelni fognak a terület maximális akadálymentesítésére. Emellett visszarakják az eredeti kőburkolatot, amely a városnak ehhez a részéhez hozzátartozott.

A területen egyszerűsítik és megkönnyítik a mozgást a gyalogosok számára. A járvány előtti időszakban ezen a három téren naponta mintegy 40 ezer ember haladt keresztül, ezért akadálymentesíteni kell a területet.

A Kő tér egy 500 férőhelyes föld alatti mélygarázzsal is bővül.

Több zöldövezetet fognak kialakítani, konkrétan 1000 négyzetméter zölddel bővül az új tér.

Az építészek felhívták a figyelmet az itt álló számos értékes történelmi épületre, mint az Irgalmasok temploma, a Pártos Gyula építész tervei szerint épült szecessziós Postapalota, a funkcionalista stílusú környező épületek, vagy a szocialista realizmus ikonikus épületei, a Prior áruház és a Kyjev szálló épületkomplexuma. A zöldövezet és a világítás úgy lesz kialakítva, hogy ezek az épületek a járókelők és a látogatók látószögébe kerüljenek, kiemelve jellegzetes homlokzatukat.

A Vásárcsarnok mellett található Szent Jakab-kápolna maradványainak esetében az építészek annak vonzóbb megjelenítését javasolták, egy átlátszó sétálófelület kialakításával. Emellett a téren álló felkelési emlékművet is elérhetőbbé kívánják tenni a látogatók számára.

Az új, nyilvános óvárosi köztér a tervek szerint 2024/2025-ben készül el. A teljes felújítás, a föld alatti mélygarázsok kiépítésével együtt várhatóan 20 millió euróba kerül.

Kövessen minket: Facebook

Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek