Az ingázók eltorlaszolták a szlovák határátkelőhelyeket

A határmenti falvakból érkező ingázók vasárnap több határátkelőhelyet is blokkoltak Szlovákiában, ezzel is tiltakozásukat fejezték ki az egészségügyi minisztérium új intézkedéseivel kapcsolatban, amelyek véleményük szerint csak bonyolítják a határátkelést.

Kijelentették, ha péntekig nem változtatja meg a tárca a jelenleg érvényben lévő intézkedéseket, pénteken az összes határátkelőhelyet leblokkolják.

Az ingázók vasárnap a Miavai járásban található Verbócon, a cseh-szlovák határon található Gázlós/Brodské – Lanžhot átkelőhelyen tüntettek, illetve egy nagyobb csoport teljesen elzárta a Pozsony körzetébe tartozó Dunacsún-Rajka átkelőhelyet is.

Kedd reggel a szlovák-osztrák határon található Berg átkelőhelyen nem alakultak ki dugók, a forgalom is zökkenőmentes volt. Ugyanakkor a cseh-szlovák határon nem volt ilyen rózsás a helyzet. Amikor a rendőrök ebédszünetre mentek, a feldühödött emberek egyszerűen félretolták a kordonokat, és autóikkal átmentek a lezárt átjárókon. Az egészségügyi minisztérium viszont nem érti az ingázók elégedetlenkedését.

Eliášová kiemelte, a beoltottak számára nem lesz kötelező tesztet végezni, és újonnan beoltottnak számítanak azok a személyek is, akik megkapták a koronavírus-elleni oltás első adagját. Emellett a beoltottak számára július 9-i hatállyal elegendő félévente regisztrálni az e-Hranicán.

Ugyanakkor azon személyek, akik nincsenek beoltva, kötelesek negatív koronavírus-tesztet felmutatni. „Azon be nem oltott szlovákiai állampolgároknak, akik a határátkelőhelytől 100 kilométerre a szomszédos állam határterületén rendelkeznek állandó- avagy ideiglenes lakhellyel, a Közegészségügyi Hivatal július 9-től érvényben lévő rendelete alapján negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk, amely nem régebbi 7 napnál” – ismertette Eliášová. A Covid-igazolványon, illetve az oltási tanúsítványon kívül, más országokból származó tanúsítványokkal is lehetséges igazolni magunkat Szlovákiában. Egyedüli feltétel az, hogy ezen tanúsítvány szlovák, cseh vagy angol nyelven legyen.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ma7.sk

Fotó: TV Noviny/Markíza


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek