10-ből 9 magyar iskolát bezárás fenyeget Szlovákiában

Miközben a Covid miatt a fő figyelem az iskolák újranyitására irányul, az oktatási tárca az intézmények nagyarányú optimalizációját készíti elő. A Most-Híd és az Összefogás sem tartja elfogadhatónak a készülő oktatásügyi reformot. A szaktárca által bemutatott dokumentum ugyanis vagy nem ismeri, vagy egyszerűen nem veszi figyelembe a szlovákiai magyar iskolák helyzetét és érdekeit.

Branislav Gröhling miniszter nyilatkozata szerint elsősorban a 300 fő feletti iskolákat támogatnák, ami a magyar iskolahálózat szempontjából katasztrofális hatású lenne. A szlovákiai magyar iskolák a szaktárca által bemutatott reform egyértelmű vesztesei lehetnek. Plusz állami támogatás nélkül a fenntartó önkormányzatok kénytelenek lesznek előbb-utóbb bezárni azokat. “A tervezett reformot a jelenleg működő 244 magyar tanítási nyelvű iskola elenyésző hányada, szám szerint 26 élné túl.“

Ezt az átalakítást pozitív diszkrimináció nélkül a kisebbségi iskolák nem élik túl.  A háttérintézmények átszervezésére van szükség, mégpedig olyan módon, hogy az tekintettel legyen a nemzetiségi oktatás sajátosságaira. Magyar szempontból ez azt jelentené, hogy az egyes intézményekben magyar osztályokat, részlegeket kellene kialakítani.

“Most kell megkongatni a vészharangot, mert ha csendben leszünk, fokozatosan bezárják iskoláink többségét. Magyar alapiskoláink 89%-át kevesebb mint 300 tanuló látogatja, és ez az arány demográfiai okokból már nem is lesz kedvezőbb. Ha valaki 300-as létszámnál húzza meg a támogatási határt, az tízből kilenc iskolánkat kivéreztetné” – véli Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke.

Az Összefogás az ügyben találkozót kért Filip Mónikától, az oktatási tárca kisebbségi ügyekben illetékes államtitkárától. A témában egyeztettek a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével és közös széleskörű találkozót kezdeményeztek a szakmai szervezetek és a magyar pártok között. A magyar anyanyelvi oktatás speciális elbírálást igényel, nem vonható egy kalap alá a szlovák intézmények optimalizációjával” – mondta el Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek