Bencsik János: “A Polgári Válasz önállóan indul 2022-ben”

A Polgári Válasz elnöke kritikával illette mind a baloldalt, mind a Fideszt, ugyanakkor részben egyetért az Orbán-kormány család- és gazdaságpolitikájával.

Bencsik János független országgyűlési képviselővel, a közelmúltban megalakult új konzervatív formáció, a Polgári Válasz elnökével készített interjút Cseszneky Miklós nemzetközi kapcsolatok szakértő a La Nueva Razón nevű spanyol portál számára.

Az interjú során a képviselő élesen kritizálta a Fideszt, szemére vetve a kormánypártnak, hogy már nem képviseli a polgári értékeket. Kérdésre válaszolva ugyanakkor Bencsik elismerte az Orbán Viktor vezette kormány családpolitikájának eredményeit, s kijelentette, hogy a gyermekek után járó kedvezmények nagy részét a Polgári Válasz is fenntartaná, s adott esetben akár bővítené is. Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a lakásvásárláshoz nyújtott kedvezményes hitelek nem teljesen töltik be funkciójukat, mivel hozzájárulnak az ingatlanárak és az albérleti díjak növekedéséhez.

A pártelnök szintén kifogásolta az általa nyugdíjdemagógiának nevezett 13. havi nyugdíjat és rendkívüli nyugdíjprémiumot. Úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer, különösen a választások előtti emelések gyakorlata megalázó a szépkorúak számára, s kiszolgáltatja őket a mindenkori kormány kénye-kedvének. A politikus egy igazságosabb és fenntarthatóbb nyugdíjrendszer mellett tört lándzsát. Bencsik szerint a fiatal munkavállalókat és az egyetemi hallgatókat anyagilag kedvezőtlenebbül érintette a koronavírus-járvány, mint az időseket, ezért az előbbik számára kért rendkívüli pénzügyi segítséget.

A Polgári Válasz alapítója azonban nem csak az Orbán-kormányt, hanem az egyesült ellenzéket is támadta. Elmondta, hogy pártja azért nem vett részt az ellenzéki előválasztáson, mert egy baloldali-progresszív pártok által dominált szövetségen belül lehetetlennek tartja a keresztény, konzervatív, polgári értékek képviseletét. Emlékeztetett a Gyurcsány-kormány tevékenységére, vállalhatatlannak nevezve a volt kormányfő személyét és politikai örökségét. Bencsik úgy látja, hogy a Jobbik elvesztette önálló politikai arculatát, s teljesen beolvadt a baloldali összefogásba, míg Márki-Zay Péter személye kapcsán aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester kétharmados felhatalmazás hiányában is hozzányulna az alkotmányhoz és más sarkalatos törvényekhez.

A pártelnök megerősítette, hogy a Polgári Válasz önállóan fog indulni a jövő évi országgyűlési választásokon, s parlamentbe kerülésük esetén minden olyan javaslatot támogatni fognak, mely a nemzet érdekeit szolgálja. A Fidesszel lehetségesnek tartja az együttműködést, amennyiben a család, a határok vagy a nemzeti szuverenitás védelméről van szó, s gazdasági kérdésekben is vannak közös pontok a Polgári Válasz és a jelenlegi kormánypárt között, példaként az egykulcsos személyi jövedelemadót említette. Bencsik azonban az ellenzékkel is kész egyeztetni a jogállam megerősítése, a hatalmi ágak szétválasztása és az intézmények függetlenségének biztosítása érdekében.

A képviselő nem ért egyet azokkal, akik diktatúrának nevezik Magyarországot, szerinte hazánk nem diktatúra, a demokratikus intézményrendszer működik, még ha nem is tökéletesen. Bencsik szerint azonban a kormány egyes lépései veszélyeztetik a jogállamiságot és az intézmények autonomiáját. A Polgári Válasz vezetője figyelmeztetett arra, hogy bárminemű politikai változás Magyarországon a magyar választók akaratából kell, hogy bekövetkezzen, s egyúttal sajnálatosnak és kontraproduktívnak nevezte, hogy egyes balliberális pártok külföldi segítséggel akarnak nyomást gyakorolni Magyarországra.

Ha tetszett a cikk, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek