Bővült a disznóságok köre Nagymágocson

A sertéstelep sikerességének köszönhetően malacokkal gazdagodott Nagymágocs, ami megalapozhatja a település jövőjét.

A Csongrád-Csanád megyei nagyközség nem csak turisztikai látványossággal szolgál a látogatóknak, hanem gazdasági stabilitást is biztosít. Hiszen közel egy éve meghatározó bejelentést tett Szebellédi Endre, polgármester a közösségi oldalán. Miszerint:

A Dél-Tiszai Sertés Kft. Magyarország Kormánya által biztosított Vidékfejlesztési Program keretén belül nagyszabású telepfejlesztési beruházásba kezdett a településen.

A beruházás 924,72 millió forintból valósult meg, mely során növelték a sertéstartó gazdaság versenyképességét, állattartásra alkalmas épületeket, megfelelő gépeket, takarmányozást könnyítő eszközöket, tároló helyiségeket alakítottak ki. Mindezek energetikai és technológiai szempontból is a huszonegyedik századnak megfelelő, korszerű ellátást és fenntartást tettek lehetővé.

Azóta a telepen harmincezer kocát és több mint ezer egyéb sertést tartanak. Amik természetesen további tenyésztésre is alkalmasak.

A projekt nemzetgazdaságilag is jelentős, de a nagymágocsikanak kiemelkedő előrehaladást biztosít, hiszen a községben régóta hagyománya van a sertéstartásnak – és tenyésztésnek. Ezzel nemcsak megkönnyítették a sertéssel foglalkozó gazdaságok helyzetét, de bővítették az épített környezetet is.

A jövőben számítanak újabb fejlesztésekre, hiszen az elmúlt egy évben csak fokozódott a fellendülés. Ráadásul Nagymágocson a sertéstelep fejlesztésén kívül jó néhány egyéb beruházásra is sor került, mint például utak javítására, közösségi terek gondozására. Emellett pedig növeli a vonzerőt a falusi CSOK is. Minderről már a radio7.hu számolt be.

Ezek a fejlesztések, ha nem is egy pályázatból származnak, mindenképp összefüggnek, mert a lakosok életkörülményeinek javítását hivatottak szolgálni. A sertéstelep pedig nagy lehetőséget, stabil, helyi munkát és megélhetést biztosít.

Farkas Cs. Tekla

Források: radio7.hu/ Szebellédi Endre facebook oldala

Nyitókép: illusztráció

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

 


Hasonló cikkek