Újra Bukor Ádám lett az Év Sportolója

Az Év Sportolója – díjat kapott Budapesten a mátyusföldi Galántáról származó hatszoros világbajnok, hatszoros Európa – bajnok és négyszeres világcsúcstartó, Bukor Ádám, az uszonyos úszás kiemelkedő tehetsége.

A Nemzeti Versenysport Szövetség rendezte meg Az Év Sportolói Díjátadó Gálát, ahol Ádám megkapta az Év Sportolója – kimagasló sportteljesítményért járó díjat. A fiatal sportlegendát a Magyar Búvár Szakszövetség jelölte a díjra, 4. alkalommal ítélték neki. Bukor Ádám 2021 nyarán Tomszkban, Oroszországban felnőtt világbajnok lett uszonyos úszásban 200 méteren.

„Az idei évem kicsit döcögősen indul. Idén lesznek a világjátékok, tehát minden időmet és energiámat az edzésekre, illetve pihenésre és regenerálódásra kell összpontosítanom. Ennek fényében nem tudtam részt venni a díjátadón” – mondja Bukor Ádám, akinek az egész 2021-es éve a világjárvány árnyékában zajlott. Kaotikus és kiszámíthatatlan volt minden. Érvényes volt ez a versenyek tekintetében is. Ádámot ez különösen érzékenyen érintette, hiszen állandóan ingázik Galánta és Győr, Szlovákia és Magyarország között, az iskola és a medence között. Megviselte, hogy sosem lehetett tudni, mi következik.

Az úszóbajnok reménykedik abban, hogy lassan visszaáll a régi rend. Január utolsó hetében már volt is egy egyhetes edzőtábora Győrben. Ez egyfajta alapozás az elkövetkező szezonra. „Annak ellenére, hogy előtte volt egy orr és arcüreg gyulladásom, mely egyébként a víztől nekem elég gyakori, jól bírtam a megpróbáltatásokat. Jelenleg próbálok pihenni, kihagyok két versenyt és csak a nyári Világjátékokra összpontosítok. Az egyetemen kedvezményes tanrendem van, de minden nap tanulok kicsit, hogy ne maradjak le a tananyaggal” – magyarázza Ádám.

A tavalyi világbajnoki címe Tomszkban stratégiailag felér számára mindennel, ráadásul egy olyan távon – 200 méteren szerzett aranyat, amelyet már régóta nem úszott. Talán csak a 15 éves korában megszerzett első világbajnoki címet tudná ehhez a sikerhez hasonlítani. „Fizikailag is, de főleg mentálisan lökött rajtam egy hatalmasat. 2020-ban a járvány miatt nem volt világverseny és 2019-ben egy félresikerült Európa-bajnokság után Görögországban, ahonnan 5 év után először nem sikerült aranyat hoznom, ez vegyes érzelmeket váltott ki bennem. Nagy volt az öröm és a megnyugvás” – értékeli a tavalyi év sikereit a fiatal sportoló, aki 2021-ben Kecskeméten is csúcsformában voltam és a 200 felszín is és a 400 felszíni számban is pályafutása legjobb eredményeit úszta. Ezek egyben a világ legjobb idejei voltak akkor. Ezt Ádám egy előző betegség miatt még a VB-n sem tudta megúszni.

Bukor Ádám célirányosan készül a 2022-es Világjátékokra, amelyre Maryland államban, Birminghamben kerül majd sor. Innen Ádám Dél-Amerikába, Kolumbiába, Caliba utazik majd a felnőtt uszonyos úszó világbajnokságra. Mint mondja, a Világjátékokon való részvétel egy profi sportoló életében mindössze egyszer, legfeljebb kétszer adatik meg. A közeljövőben leginkább arra készül majd, hogy mentálisan és fizikálisan is végig tudja dolgozni a versenyekre való felkészülési időt.

Forrás: ma7.sk

Fotó: Bukor Ádám, Facebook

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek