Csökkent az építőipari termelés az euróövezetben

Csökkent áprilisban az építőipari termelés az euróövezetben és az EU-ban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált jelentése alapján.   

Az építőipari termelés szezonális kiigazítással 2,2 százalékkal csökkent áprilisban az euróövezetben a márciusihoz képest, amikor 4,1 százalékos volt a havi növekedés.

Az euróövezet áprilisi építőipari ipari termelése 42,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a koronavírus-válság miatt kialakult alacsony bázis következtében.

Márciusban 20,0 százalékkal haladta meg az építőipari termelés az egy évvel korábbit. A válság által még nem érintett tavalyi bázishoz képest az idei februári építőipari termelés 5,3 százalékkal maradt el.

Az Európai Unióban szezonális kiigazítással 1,6 százalékkal csökkent áprilisban az építőipari termelés az előző havihoz képest. Márciusban 3,5 százalékos volt az építőipari termelés havi növekedése.

Az egy évvel korábbihoz képest áprilisban 32,7 százalékkal emelkedett az EU építőipari termelése. Márciusban 16,3 százalékkal állt a 2020 márciusi felett, februárban viszont még 5,1 százalékkal volt alatta.

A legnagyobb havi csökkenés Magyarországon következett be az építőipari termelésben áprilisban, 7,3 százalékos. Németországban 4,3 százalékkal, Szlovéniában pedig 3,4 százalékkal csökkent az építőipar termelése áprilisban az előző havihoz képest. Romániában 7,8 százalékkal nőtt az építőipari termelés áprilisban az előző havihoz képest, Lengyelországban 4,9 százalékkal, Bulgáriában pedig 2,3 százalékkal emelkedett.

Éves összevetésben az építőipari termelés Franciaországban nőtt a legnagyobb mértékben áprilisban, 160,4 százalékkal. Belgiumban 45,2 százalékos, Ausztriában 37,3 százalékos volt a termelésnövekedés éves bázison. A legnagyobb éves termeléscsökkenést, 7,1 százalékost Magyarországon regisztrálták áprilisban. Svédországban 5,5 százalékkal, Lengyelországban 4,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés áprilisban az egy évvel korábbihoz képest.

Üzlet | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek