Csökkent, de továbbra is magas a lakossági fizetőképesség

A lakosság fizetőképessége az előző negyedévhez képest 8 százalékkal csökkent, a tavalyi év azonos időszakában látott adatnál azonban 14 százalékkal magasabb – derül ki az Intrum követeléskezelő vállalatcsoport és a GKI gazdaságkutató intézet indexéből, amelyről csütörtökön tájékoztatták az MTI-t.

A közleményben kiemelték: az index értéke az idei harmadik negyedévben átlagosan 43,33 pont volt. A negyedéven belül csökkenő tendenciát mutatott a lakossági fizetőképesség, mivel az időszak végére 42,8 százalékos volt az érték – tették hozzá.

Deszpot Károly, az Intrum kereskedelmi és fejlesztési igazgatója a közlemény szerint elmondta, hogy az előző negyedévhez képest látott csökkenés oka elsősorban az infláció. Az infláció mellett a fizetőképesség csökkenéséhez hozzájárul az is, hogy a korábbi tartalékolás után újra növekszik a háztartások fogyasztása, ennek szintje ma már eléri a pandémia előtti évét.

A beharangozott adókedvezmények, a nyugdíjemelés és a minimálbér növelése miatt várhatóan a jövő évig tovább növekszik a fogyasztás, ugyanakkor a hitelmoratórium szűkítése némileg visszafogja a növekedést, illetve pénzügyi differenciálódást eredményez – hangsúlyozta az igazgató utalva arra, hogy az élesedő jövedelemkülönbségek miatt nem minden háztartás érzékeli a gazdasági növekedést.

A szakember szerint nemzetgazdasági szinten jelenleg elsősorban a külső eladósodás jelent kockázatot, hiszen a negatív reálkamat miatt a háztartások egyre kevesebb állampapírt vásárolnak. Emellett a GDP-adatról továbbra is nehéz megbízható előrejelzést készíteni, mivel még mindig kiszámíthatatlan, mennyire súlyos hatással lesz a gazdaságra a járvány negyedik hulláma – tette hozzá.

A fizetőképességi index olyan mutatókból áll össze, mint a jövedelmek értéke, az adósságállomány és a háztartások pénzügyi vagyona. Minél magasabb az Intrum fizetőképességi index értéke, annál jobban képes a lakosság fizetési kötelezettségeit teljesíteni. A fizetőképességi index szoros összefüggést mutat a gazdasági növekedéssel, a fogyasztással és a bankrendszerben lévő hitel-nagyságokkal.

Az Intrum Európa 24 országában van jelen, központja Svédországban található, részvényeit a Nasdaq Stockholm tőzsdén jegyzik.

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek