Danko: A pártokról szóló törvényt nem valaki ellen, hanem valami érdekében hoztuk

“Senki sem akarja, hogy Szlovákiát úgy vezessék, ahogy egyesek a magáncégeket vezetik.” – jelentette ki Andrej Danko házelnök a parlament által elfogadott, a választási kampányról és a pártfinanszírozásról szóló törvénnyel kapcsolatban.

Danko hangsúlyozta, hogy támogatja a politikai pártok szabad versenyét, amelynek ugyanakkor nem a pénzről, hanem a programokról kellene szólnia. „A politikai pártokat az állami költségvetésből finanszírozzák, és megválasztásuk esetén elérhetik az említett 3,5 millió eurót.” – fűzte hozzá. A házelnök meggyőződése, hogy néhány ellenzéki képviselő megértette, mit akarnak elérni ezzel a törvénnyel.

Danko a továbbiakban a „milliomosok politikájáról” beszélt, illetve leszögezte: a politika nem szólhat arról, hogy valaki pénzösszegeket fektet egy pártba, ellenszolgáltatásként pedig olyan eszmék terjedését várja, amelyek megfelelnek az akaratának. “A választási küzdelem manapság már másként zajlik, részben az online térben, ahol nehezebb ellenőrizni a választási reklámok pénzügyi hátterét. Azt akarom, hogy mindenki lássa a transzparens számlákon, hová és hogyan vándorolnak a pénzek.” – zárta Danko.

A módosítás pártonként 3,5 millió euróra korlátozza az egy választási ciklus alatt elfogadható adományok, kölcsönök és egyéb, kampányhoz való hozzájárulások összegét. Ebbe bele kell számolni a tagsági díjak összegét is. Újdonság, hogy ezentúl külső személy, vagyis ún. harmadik fél nem finanszírozhat választási kampányt. Növekedni fog a szabálytalan kampányolásért, illetve a kampánycsend megsértéséért kiszabható bírság összege is. Utóbbi miatt újabban már a jogi személyek is büntethetők lesznek. A módosítás továbbá 10 000 euróban szabja meg az egy tagtól beszedhető éves tagsági díj maximális összegét.

Forrás: bumm.sk, tasr

Nyitókép forrása: Hvg.hu


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek