Egy 16. századi faliszőnyeg szett restaurálása 20 éve zajlik

Egy hatalmas 16. századi faliszőnyeg szett 20 éve tartó konzerválási munkálatai fejeződnek be lassan. A 13 darabból álló szett, legutóbb megtisztított és kijavított 12 darabja visszakerül a Hardwick Hall Log Gallery falára, ahol már 1592 óta lóg, egy pedig most indult útnak a műhelybe. A megóvásuk hatalmas munka. A szőnyegek körülbelül 6 méteresek, mind a 13 darab együtt pedig 70 méternél is hosszabb. Ez egyébként a legnagyobb fentmaradt szőnyeg szett Angliában.

A faliszőnyegeket egy igencsak magasra törő személyiség, Elizabeth Hardwick vásárolta fel, aki négy férjét is túlélte, és minden egyes alkalommal, amikor megözvegyült, egyre gazdagabb lett. Birodalmi léptékben építkezett, saját házát a derbyshire-i Hardwick Hallt, akkoriban “több üveg, mint fal” néven emlegették, hiszen abbana az időben az üvegablak rendkívül drága luxusnak számított. A ház tetején kőbe vésett monogramját pedig már mérföldekről látni lehetett.

A faliszőnyegeket eredetileg Sir Christopher Hatton számára szőtték Flandriában, saját hatalmas új northamptonshire-i házát akarta velük dekorálni. Halála után 1591-ben azonban túladtak a szőnyegeken, hogy hatalmas adósságát fedezni tudják. Elizabeth kifizette az akkoriban óriási összegnek számító 325 fontot, ami ma nagyjából 128 ezer fontnak felel meg. A faliszőnyegeket Hardwickba vitte, ahol azóta is őrzik őket, Hatton címerére pedig saját saját címerét varratta. A 13. szőnyeg darabbal, amelynek felújítását 287 ezer fontnyi magánadományból finanszírozzák, 2023-ra készülnek el. A 12. szőnyeget most legalább két évig önmagában mutatják be, hogy a rajta lógó portrék nélkül is megcsodálható legyen.

 

Kultúra | Pannonhírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek