Egymilliárd forintos beruházás kezdődött a Körös–Maros Nemzeti Parkban

Elkezdődött két projekt kivitelezése a Körös–Maros Nemzeti Parkban, amelyet több mint egymilliárd forintos európai uniós támogatásból valósítanak meg – közölte a nemzeti park igazgatósága szerdán.

Túzokkakasok a Körös–Maros Nemzeti Park területén (Fotó: MTI/ Kovács Attila)

Az egyik projekt keretében a magyar szürkemarha- és a magyar házibivaly-állomány téli tartási helyének fejlesztése valósul meg. Épül egy 400 állatot befogadó szürkemarha-szárnyék, amely egész télen megfelelő védelmet biztosít a ridegtartáshoz szokott állatoknak, és egy 200 bivalyt befogadó istálló – írták a közleményben.

Az infrastruktúra-fejlesztés során gépszínt, kútházat, tűzivíztárolót, trágyatárolót is építenek, közműveket és belső utakat alakítanak ki. A fejlesztés eredményeképp a jelenleg még használatban lévő, az egyes puszták belső területein található téli tartási helyek kiválthatók lesznek, amelyek a továbbiakban nyári tartási helyként funkcionálnak majd.

Jelenleg a nemzeti parkok közül a Körös–Maros Nemzeti Park kezelésében található a régi magyar háziállatfajták közül a magyar szürke szarvasmarha tinó állomány legnagyobb része és a fajta génmegőrzését szolgáló tehénállomány jelentős része.

A másik projekt során a cél a dévaványai-ecsegi pusztákon található túzokélőhelyek legeltetéssel történő kezelésének, a dürgő- és költőterületeken a kedvező élőhelyi feltételeknek a megteremtése.

Ezáltal a pannon szikes sztyeppek és pusztai területek hosszú távú megőrzése biztosítható. A beruházások várhatóan 2021 november közepén fejeződnek be – írják.


Hasonló cikkek