Egyre több a női vezető Szlovákiában

Az elmúlt években emelkedett a női vezetők aránya Szlovákiában, azonban számos szempontból továbbra is mély a nemek közti szakadék. Többnyire a nők maradnak otthon a gyerekkel, kevesebbet keresnek, és jóval nehezebben helyezkednek el, mint a férfiak.

2015 szeptemberében az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) New Yorkban tartott történelmi csúcstalálkozóján a világ vezetői elfogadták a 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszert egy jobb jövő megteremtése érdekében. A 193 ország által egyhangúlag jóváhagyott 17 fenntartható fejlődési cél (SDG) közül az 5. a nemek közti egyenlőség megvalósítása.

Bizonyos szinten már a frissen végzettek is észlelhetik a nemek közti egyenlőtlenségeket a munkaerőpiacon, majd a későbbiekben ez a szakadék egyre inkább elmélyül. 2019-ben magasabb volt a frissdiplomás férfiak foglalkoztatottsága a nőkénél az EU-ban. Szlovákiában 15,8 százalékpontos eltérést jegyeztek fel e tekintetben. Lengyelországban már egy hajszálnyival alacsonyabb (14,3 százalékpontos) különbséget mértek, Magyarországon (8,7 szp.) és Csehországban (6,6 szp.) azonban már kevésbé mutatkoztak meg az egyenlőtlenségek.

Egyre több a női vezető Szlovákiában: 2019-ben az Európai Unióban a menedzserek több mint egynegyede (28,4%) volt nő. A visegrádiak közül csak Szlovákiában (29,1%) és Lengyelországban (23,5%) haladta meg a 20 százalékot ez a ráta.

Szlovákiában még mindig mély a nemek közti bérszakadék 2018-ban a férfiak és nők átlagos bruttó órabére közti különbség átlagosan 14,8%-ot tett ki az EU-ban.

Csehországban a legnagyobb a nemek közti bérkülönbség, de Szlovákiában is jelentős eltérést mutattak ki. Magyarországon már mindössze 11,2 százalékot tett ki ez a ráta az elmúlt évben, és a V4-ek közül Lengyelországban volt a legkisebb ez az arány.

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek