Egyre több a rendelkezésre álló vakcina, de felszálló ágba került a vírus Salgótarjánban

A vírus DNS-e jól kimutatható a megyeszékhely szennyvízében.

Felszálló szakaszban van a harmadik hullám Magyarországon, ezt igazolják a járványügyi adatok is – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília kiemelte: a Nemzeti Népegészségügyi Központban kifejlesztették azt a módszert, amellyel a szennyvízből nemcsak a vírus örökítőanyagát, hanem konkrétan a brit mutánst is ki tudják mutatni. A brit mutáns jelenléte „tetten érhető” a budapesti, debreceni, tatabányai, székesfehérvári és győri mintában, a vírus örökítőanyaga emelkedő tendenciát mutat Salgótarjánban és Szombathelyen, a többi helyen magas szinten stagnál – tette hozzá.

Nógrád megyében az elmúlt egy hétben 611-gyel nőtt a fertőzöttek száma. Az ezt megelőző hét napban ugyanez a szám 325 volt, tehát szinte duplája az új fertőzöttek száma most.

Eközben már öt vakcinával oltanak Magyarországon. A Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik mellett szerdán megkezdődött az oltás a kínai Sinopharm-vakcinával is. Az eddig hazánkba érkezett 275 ezer ember oltáshoz elég oltóanyagot kiszállították a kormányhivatalokba, onnan jut el a háziorvosokhoz – köztük a Nógrád megyeiekhez is-, akik a következő napokban átlagosan 50-55 fő regisztrált idős oltását tudják vele elvégezni.

Fotó: MTI/Komka Péter

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Lakatos Kati

Hírek szóban és írásban Nógyrád megyéből a PannonHírnök HazaiTükör rovatában. Küldetésem Gárdonyi után szabadon, Lámpás. A felnövő nemzedékek oktatása.

Hasonló cikkek