Emelkednek a bérek Kelet-Szlovákiában

Harmadik alkalommal rendezték meg a Profesiadays nevű egynapos állásbörzét Kassán. Mint kiderült, az egyre növekvő kereslet miatt itt gyorsabban emelkednek a bérek, mint az ország nyugati felében.

Az állásbörzét szervező cég  elemzői szerint, a közzétett állásajánlatok alapján az elmúlt egy évben átlagosan 61 euróval emelkedtek a kínált fizetések, ami 5,9 százalékos éves növekedést jelent. Érdekesség, hogy a munkavállalók havi bére Kassán emelkedik a legrohamosabb tempóban. Egy évvel ezelőtt a kassai munkavállalók átlag 938 eurós bruttó fizetést kaptak, idén már közel 1050 euró körül visznek haza, ami a keleti régióban 11,5 százalékos béremelésnek felel meg.

Pozsonyban is emelkedtek a fizetések, viszont éves szinten alig 8 százalékkal. A keleti régióbeli növekedés Ivana Molnárová, az állásbörzét szervező Profesia.sk cég igazgatója szerint valószínűleg a vállalatok egyre növekvő igényeinek köszönhető. „Bizonyos szakmákra ez kétszeresen érvényes. A kelet-szlovákiai régió mellett az ország más területein is komoly gondot okoz a szakemberhiány.” – jelentette ki Molnárová.

A bérek növekedését elsősorban a vezetői posztokon, a biztonsági és védelmi, az építészeti és ingatlanpiaci, illetve az emberi erőforrásokkal foglalkozó szférában dolgozók érezték meg. A villanyszerelők bére ugrott meg leginkább, az elmúlt egy évben ők átlag 1309 eurót vihettek haza.

Az elmúlt három évben közel harminccal több cég regisztrált a Profesiadays kassai rendezvényére. „2017-ben hetven cég regisztrált az állásbörzénkre, múlt éven és az idén már százan voltak. A rendezvény nem csak az állásajánlatokról és a munkanélküliekről szól. Az üres pozíciók kínálata mellett számos motivációs előadáson, workshopokon és egyéb hasznos mini-előadásokon vehetnek részt az érdeklődők.” – mondta Molnárová.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek