Fél év után kinyitott a miskolci teátrum

Május 29-én, szombaton a Miskolci Nemzeti Színházban is felgördült a függöny. A teátrum egy új produkcióval nyitott, melyet Szabó Máté állított színpadra

A Déjà vu című előadás arra tesz kísérletet, hogy néhány tipikus karakter és a korra jellemző zenék és táncok segítségével felidézze az utóbbi százhúsz év magyar történelmének szomorú vagy felemelő epizódjait. A darab szerzői Szabó Máté, Bodor Johanna, Ari-Nagy Barbara, és szinte az összes színész és táncos színpadra lép benne.

Jelenet az előadásból (Fotó: Éder Vera/Miskolci Nemzeti Színház)

Szabó Máté rendezésében láthatja a miskolci közönség a Déjà vu című előadást. – A történelemmel való szembenézés során érdekelt engem az, hogy azok a jelenségek, jelképek, melyeket mindenki ismer, ám mindenki számára mást jelentenek, hogyan jelentek meg a referenciának használt elmúlt százhúsz évben – nyilatkozta a rendező.

A Déjà vu-ben a szereplők nem beszélnek, mindent a zene és a mozdulat fejez ki, mégis egy történetet mesélünk el – mondta Ari-Nagy Barbara. – Ez egy dramaturgiai ötlet: egy fiktív, állandóan átalakuló, néha csak egy kiszolgálópultra zsugorodó vendéglátóhely közönségét látjuk különböző korokban, ahogyan táncolnak, élik az életüket, közben változnak a társadalmi és a magánéleti viszonyok, és ez a folyamat megidézi Magyarország elmúlt száz évének történelmi eseményeit.

Bodor Johanna, a Déjà vu koreográfusa szerint az előadás fel tudja ajánlani a nézőnek a nosztalgiát, az emlékezést, a történelem alaposabb megértését. – Arra teszünk kísérletet, hogy hogyan lehet szavak nélkül beszélni egy olyan történetről, amelyet legtöbbször szavakkal, írásban, vagy akár mozgóképpel mesélnek el. Ez a különlegessége az előadásnak, hiszen itt egy non-verbatív produkciót hoztunk létre – magyarázta a koreográfus.

Seres Ildikó és Kincses Károly az előadásban (Fotó: Vona Ildikó/PannonHírnök)

Szombaton újra megnyitotta kapuit a miskolci színház. Érkezéskor a nézőknél a jegyszedők testhőmérséklet mérést tartottak, a védettségi igazolvány, vagy az oltást jelző applikáció, illetve a maszk használata kötelező volt. A nézőtéren azok ülhettek egymás mellett, akik együtt érkeznek, különben egy hely maradt ki.

(Kiemelt kép: Éder Vera fotója/Miskolci Nemzeti Színház)

Színház | PannonHírnök

Facebook 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek