Fico továbbra is a Smer elnöke maradna, elárulta azt is, ki lehet Pellegrini utódja

Robert Fico, a Smer-SD elnöke felszólította Peter Pellegrinit, hogy mondjon le a parlament alelnöki tisztségéről. A helyét Juraj Blanár venné át. Fico szerint ebben a párt elnöksége és a frakció is egyetértett. Távozásra szólította fel a parlamenti bizottságok azon elnökeit is, akik Pellegrinivel együtt kilépnek a Smerből.

Fico egyben megerősítette, hogy ismét indulni fog a Smer-SD elnöki székéért. „Közösen fogadtuk el a felhívást, melyben felszólítjuk azokat az urakat és hölgyeket, akik kiléptek a Smerből, hogy sürgősen számolják fel a párttagságukat, mert kínos és nevetséges a jelenlegi helyzetük.” – fogalmazott Fico.

A pártelnök szerint az elnökség jövő heti ülésén várhatóan le fogják váltani mindazokat a regionális elnököket, akik nem szándékoznak együttműködni a Smerrel, és újakat fognak kinevezni helyettük. „Miután ellenőrzésünk alá vontuk a pártstruktúrákat, összehívjuk a rendkívüli pártkongresszust” – fűzte hozzá. Ezen fogják megválasztani a pártigazgatót és az új alelnököket is. Az ismert arcok mellett teljesen új, fiatal alelnököket is szeretne Fico a pártvezetésben látni.

Ami a parlamenti bizottságok elnökeit illeti, a Smer-SD a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) tevékenységét felügyelő bizottság élére Marián Saloňt, az összeférhetetlenségi bizottság élére Boris Suskót, a Nemzetbiztonsági Hivatal döntéseit felülvizsgáló bizottság élére pedig Martin Nemkyt tervezi kinevezni. Mindhárman a Smer-SD-ből távozó képviselők helyét veszik át, Saloň Erik Tomášét, Susko Richard Rašiét, Nemky pedig Peter Žigáét.

Fico elmondása szerint nagyon szívesen fog együttműködni Robert Kaliňákkal, a párt alelnökével és Martin Glváč elnökségi taggal is.

A pártelnök arról is beszélt, hogy a jövőben egy árnyékkormányt tervez kialakítani. Azzal kapcsolatban, hogy ismét indulna a pártelnöki posztért, kijelentette: felelősségének érzi, hogy felkészítse a pártot a következő parlamenti választásokra. “Át akarom vezetni a pártot ezen a nehéz időszakon” – tette hozzá.

Forrás: ma7.sk

Fotó: tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek