Földünk hanyatlik: David Attenborough szerint még mindig van remény

Hamarosan megjelenik David Attenborough új könyve, amelyben a legendás természetfilmes azt mutatja be, hogy micsoda pusztítást végzett az emberiség a bolygón – írja a 24.hu.

David Attenborough testközelből nézte végig ezt a folyamatot, így érthető, ha maradt még mondanivalója róla a számtalan film és könyv után. A Life on Our Planet című legújabb könyvében mégsem a vádaskodás és a reménytelenség adja majd a mű alaphangját, Attenborough a jövőbe tekintve azt is megmutatja, hogyan szabhatunk gátat a pusztításnak, ha most azonnal cselekedni kezdünk. A nagy környezetvédő arról is ír, hogy rendkívüli életút áll mögötte, ám erre maga is csak mostanában csodálkozott rá.

„Fiatalon azt hittem, bevetem magam a vadonba, és megtapasztalom az érintetlen természeti világot – ám ez merő illúzió volt. Korunk tragédiája napról napra, alig észrevehetően teljesedett be körülöttünk: eltűntek a bolygónk vadonjai, sorvadt a biodiverzitás. Tanúja voltam ennek a hanyatlásnak, és ez a könyv a tanúvallomásom” – írja Attenborough.

A vadak eltűnése szerinte azért végzetes, mert minden élet a Földön, így az emberé is a biodirerzitásra épül. A könyv mellé egy új dokumentumfilm is érkezik a Netflixre ősszel, ugyanúgy A Life on Our Planet címen.

Címlapi kép: Facebook, David Attenborough


Hasonló cikkek