Franco Nero csütörtökön este Miskolcon lesz 

Megnyitotta kapuit a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Idén az Életműdíjat az Oscar–díjas Bille August dán rendező kapta a nyitó ünnepségen, míg az Európai Mozi Nagykövete díjat Vanessa Redgrave és Franco Nero veheti át szeptember 19-én. A népszerű házaspárral személyesen is találkozhatnak a rajongók a Művészetek Házában.

A szeptember 21-ig tartó rendezvényen a szakma és a nézők az elmúlt egy év legjelentősebb alkotásait tekinthetik meg a világ filmterméséből, melyek közül a versenyprogram mindegyike magyarországi premiernek számít. Néhány napig most a nemzetközi filmvilág figyelme Miskolcra irányul.

Még a közönség is vörös szőnyegen át érkezik a miskolci filmfesztiválra (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Velencében tartották az első fontosabb filmfesztivált 1932-ben. Később olyan városok vállaltak szerepet a nemzetközi filmes versenyek szervezésében, mint Cannes, Berlin, Locarno, Karlovy Vary, Edinburgh, Moszkva. A 16 éves miskolci CineFest az elsőfilmes rendezők munkáira fókuszáló Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiváljából nőtte ki magát olyan eseménnyé, ahol Oscar- és Arany Pálma-díjas rendezők is megmérettetik magukat.

Hangulatos teraszokkal várják a filmbarátokat (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Bőségesen lesznek idén is kísérőprogramok a filmvetítések mellett. Több helyszínen pódiumbeszélgetések, kiállítások, koncertek szórakoztatják a közönséget.

(Főcím fotó: CineFest Nemzetközi Filmfesztivál Facebook oldala)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek