Három bíróságon csinált egyszerre bombariadót – 2 év börtön

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a férfinak a büntetőügye, aki 2017. szeptember 26-án délelőtt bombariadót csinált a törvényszék Szolnoki Járásbíróságnak és a Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak is otthont adó Kossuth úti épületében.

A férfi nem akarta, hogy egy másik büntetőügyében a Szolnoki Járásbíróság aznap tárgyalást tartson, ezért reggel nyolc órakor felhívta a 112-es segélyhívószámot, és azt a mondta a telefonba, hogy „tudomásom van arról, hogy a Szolnoki Járásbíróságon bomba van elrejtve”, amit többször megismételt.

A bejelentés alapján a hatóságok azonnal kiüríttették és átvizsgálták a Szolnoki Törvényszék, Szolnoki Járásbíróságnak és Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak is otthont adó épületét, de robbanószerkezet vagy robbanóanyag telepítésére utaló nyomot nem találtak. Az épületben azonban két órára megállt az élet. Több mint kétszáz bírósági dolgozónak és számos ügyfélnek kellett az utcán rostokolnia, számos tárgyalás elmaradt vagy jóval később került megtartásra.

Az ügyben 2018. január 11-én emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság pedig néhány hónappal később, 2018. szeptember 6-án ítéletet hozott. A férfit közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt 2 év börtönre ítélte, és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ügyész kevesellte, a vádlott és védője azonban sokallta a kiszabott büntetést, ezért mindannyian fellebbeztek az ítélet ellen, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a napokban jogerősen lezárult.

A Szolnoki Törvényszék 2019. április 5-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.


Hasonló cikkek