Határtalan Napok a Miskolci Nemzeti Színházban

Nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Határtalan Napok rendezvénysorozat. Február 13-15. között a határon túli színházzal, zenével, képzőművészettel, irodalommal, filmmel és tánccal ismerkedhet a közönség. Az idei fesztivál díszvendége Beregszász lesz.

Több előadással, változatos műfajokban mutatkozik be a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház. Katkó Ferenc rendezésében látható Móricz Zsigmond örökzöldje, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül és Szép Ernő klasszikusa, a Lila ákác. Vidnyánszky Attila rendezésében érkezik a Zoltán újratemetve című tragigroteszk, valamint a 2013-as Városmajori Színházi Szemlén A legjobb előadás és a legjobb rendezés díját elnyert beregszászi produkció, a Liliomfi. A gyerekeket Tizenkét hónap címmel egy meseelőadás várja (rendező: Gyevi-Bíró Eszter).

Nem élhetek muzsikaszó nélkül: Balázs, nyíri földbirtokos szerepében Ferenci Attila (jobbra)

Bartók Béla kárpátaljai népdalgyűjtéseit a Sodró Együttes Hallottad-e hírét Beregvár megyének című koncertjén hallhatja a közönség.  A közel egyórás produkcióban erre a vidékre jellemző népzenei és néptánc örökség elevenedik meg a színpadon, kiegészítve vetített archív, történelmi anyagokkal, fotósorozattal, mely tájegységenként mutatja be a nemzetiségek múltját.

Egy film is szerepel a Határtalan Napok programjai között. Juhász Ferenc A szarvassá változott fiú című költeményből Vidnyánszky Attila 2003-ban rendezett nagysikerű színházi előadást, 2014-ben pedig filmre vitték Törőcsik Mari és Trill Zsolt főszereplésével. A színpadi előadásokat a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínházában, Kamaraszínházában, Csarnokában tartják, míg a filmvetítés a Játékszínben lesz.

Jelenet a Liliomfi-előadásból: Kacsur Andrea (Kamilla kisasszony) és Kacsur András (Szilvai Tódor)

A nézőtéri társalgó ad otthont annak a képzőművészeti kiállításnak, amely során a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület kortárs gyűjteményének alkotásaiból láthatunk válogatást. A Kárpátaljai szép szó című irodalmi est vendégeként pedig kárpátaljai íróval, költővel és irodalomtörténésszel találkozhatnak az érdeklődők.

A Határtalan Napok részletes programja megtalálható a Miskolci Nemzeti Színház www.mnsz.hu weboldalán.

(Fotók: Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek