Két határon túli előadást lát vendégül a Pécsi Harmadik Színház

Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház, valamint a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház egy-egy produkcióját látja vendégül a Pécsi Harmadik Színház (PHSZ) a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében.

Az amatőr és alternatív hagyományokra építő, társulattal nem rendelkező, saját és meghívott produkciókra épülő magánszínház közleménye szerint Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című produkciót, amely az aradiak és a szegediek együttműködésében, Tapasztó Ernő rendezésében készült, április 18-án és 19-én láthatják az érdeklődők.

Mint kiemelik, az új, formabontó Karnyóné sodró lendületű, abszurd, élőszereplős bábjátékként eleveníti meg Csokonai több mint 220 éves alkotását, az első magyar tündérbohózatot, melyben az eredeti dalszövegek egy Bach-menüett dallamaira szólalnak meg, élőzenei kísérettel.

 

Illusztráció – Az Aradi Kamaraszínház III. Richárd c. előadása (Fotó: Ida Jusztina)

 

Idézik Tapasztó Ernőt, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetőjét, a produkció rendezőjét, aki szerint az előadás modern és klasszikus egyszerre, abban bizonyos pontokon az abszurd színház elemei jelennek meg.

 

A beregszászi társulat Örkény István klasszikusával érkezik

 

Május 16-án és 17-én a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház vendégszerepel Pécsen Örkény István Tóték című művével, amelyet Vidnyánszky Attila rendezésében láthat a közönség.

 A Tóték a beregszászi társulat emblematikus előadása. Sokak szerint az őrnagyot megformáló Trill Zsolt alakítása vetekszik Latinovits Zoltánéval, aki a darab 1967-es ősbemutatójának és a Fábri Zoltán által rendezett legendás filmnek is főszereplője volt – írják a PHSZ honlapján az előadásról.

 

Tóték: (b-j) Szűcs Nelli, Tóth László, Polyák Anita, Trill Zsolt (Fotó: Eöry Szabó Zsolt)

 

Az ajánlóban idézik Vidnyánszky Attilát is, aki szerint a ma problémái nagyrészt ugyanazok, mint a Tóték keletkezésének idején voltak, és Örkény alapkérdéseket boncolgat. Az emberi természet nem változik, és az a viszonyrendszer, amit a darab felvázol, abszolút átültethető a mába. “Ez a nagy művek, a klasszikusok sajátja”.

A PHSZ e két produkció bemutatásával ahhoz a 70 helyszínen több mint 7500 résztvevővel zajló nemzetközi színházi seregszemléhez csatlakozik, amelynek keretében 58 ország 400 társulata 750 előadást mutat be Magyarországon – jelezték a közleményben.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Tóték a beregszászi színház előadásában (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek