Hogyan védekezzünk az influenza ellen? – 1. rész. (6+2 tipp a megelőzésre)

Beköszöntött az igazi tél, és vele a hideg, száraz levegőben gyorsan terjedő influenza. A járvány egyes településeken már hatalmas méreteket öltött. Lehetséges egészségesen átvészelni ezt az időszakot?

Az oltások fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, azonban sajnos a sokféle mutációval szemben egy korábbi oltás sem jelent biztos védelmet. Nehéz kikerülni a vírusok támadását, ám erős immunrendszer esetében a kórokozóknak nincs könnyű dolguk. Az energiahiányos legyengült, elszennyeződött szervezet azonban könnyen a vírusok áldozatául eshet.

influenza ellen, 6 tipp

Erősítsük meg immunrendszerünket!

  1. Mindenekelőtt igyunk sokat, mert a sok folyadék (és elsősorban a víz!) már önmagában sokat segít a szervezetünk önvédelmi mechanizmusának fenntartásában.

  2. Szedjünk vitaminokat: ha lehet, természetes valójukban is: együnk sok gyümölcsöt, zöldséget, de az étrend-kiegészítőket is érdemes rendszeresen fogyasztani, különösen télen.

  3. Együnk sok mézet: a méz számos ásványi anyag, vitamin forrása, baktérium- és gombaölő hatású. A gyors felépülésben is nagy hasznunkra lehet.

  4. A magyar népgyógyászat mindenre jó szere: a fokhagyma általános immunerősítő szer. A fokhagyma egyaránt hatékony a gombák, baktériumok és vírusok ellen is, segíti a szervezetet a méregtelenítésben. Hatása leginkább nyersen érvényesül, ezért megelőzés céljából érdemes naponta 1 kisebb gerezdet (elfogyasztani egészben lenyelve).

  5. Gyömbér: görcsoldó, hányingercsökkentő, gombaölő, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális, antivirális és köhögéscsillapító hatásai szinte csodákat tesznek a szervezetünkkel. A gyömbér gyógyító hatásait élvezhetjük a friss vagy a szárított, őrölt gyömbérben, de fogyaszthatjuk ivólé vagy olaj formájában is. (Magas vérnyomásban vagy szívpanaszoktól szenvedők számára sajnos kevésbé ajánlható.)

  6. A csipkebogyótea előnyös hatásai jól ismertek. Fontos, hogy forrázni tilos, fél napig érdemes langyos vagy hideg vízben áztatni, különben az értékes C-vitamin tartalma elvész!

  7. Egyéb gyógyteák: ha észleljük magunkon megfázás első jeleit, érdemes este egy bögre jó meleg hársfa vagy bodzateával ágyba bújni, a tea elkortyolgatása után pedig jól takarózzunk be, hadd dolgozzon az immunrendszer. Akár kombinálhatjuk is a kettőt: a bodzát gyakran használják együtt a hársfával, mivel izzasztó, immunerősítő hatásuk egymást erősíti.

  8. Különleges helyet foglalnak el az immunerősítő szerek között a keleti csodaszerek, a gyógygombák. A pecsétviaszgombának (ganoderm) általános erősítő és kiegyensúlyozó hatása van, beindítja és fokozza a szervezet öngyógyító mechanizmusait, és a megelőzésben is hatékony.

A cikk folytatásában – hamarosan –  arra adunk tippeket, hogyan vészeljük át a legkönnyebben az influenzát, ha már a kór tüneteit észleltünk magunkon!

Tihanyi-Konda Szilvia

Képekhttps://www.dukehealth.orgwww.pinterest.com


Hasonló cikkek