Hosszabbítást kért az eljáró bírónő, 2 hete van még a bíróságnak a Kuciak-ügyben hozott ítélet indoklására

Még két hete van az Kuciak-gyilkoság ügyében hozott ítélet írásbeli indoklásának kidolgozására a bazini Speciális Büntetőbíróság.

A szenátus múlt hét csütörtökön (szeptember 3.) felmentette Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának vádja alól Marian K.-t és Alena Zs.-T.

Az ítélet meghozatala után Ružena Sabová, a szenátus elnöke bejelentette, felkéri Ján Hrubalát, a Speciális Büntetőbíróság elnökét, hogy hosszabbítsa meg az írásbeli indoklás benyújtásának határidejét.

A szóvivő hozzátette, az eljárás minden résztvevőjének kézbesítik az ítéletet. „Ha a fellebbezés írásbeli indoklását eljuttatták az érintettek a bírósághoz, a fellebbezés tárgyát képező eljárásban érintett feleknek kézbesítik azt véleményezésre. Végül az elsőfokú bíróság a teljes ügyiratot és az összes fellebbezést benyújtja a fellebbviteli bírósághoz. A Speciális Büntetőbíróság fellebbviteli bírósága a Legfelsőbb Bíróság” – közölte a szóvivő.

A Kuciak-ügy aktája jelenleg 30 585 oldalból, 71 kötetből áll.

Az ítélet nem jogerős. Marian K. és Alena Zs. ügyében a bírónő az ítélet indoklásában kijelentette, nincs bizonyíték arra, hogy elkövették azt a bűncselekményt, amivel vádolják őket.
Sz. Tamást 1490 euró vagyoni és 140 ezer euró nem vagyoni kártérítésre megfizetésére kötelezték a Kuciak családdal szemben, 25 év szabadságvesztés felett,  és 40 ezer euró nem vagyoni kártérítésre a Molnár családdal szemben. Mivel nem bizonyosodott be, hogy Marian K. és Alena Zs. elkövette azt a bűncselekményt, amivel megvádolták őket, a Speciális Büntetőbíróság ítélete szerint a Kuciak és a Kušnír család polgári peres eljárás keretében követelhet kártérítést Marian K.-tól és Alena Zs.-től

A Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze közvetlenül az ítélet kihirdetése után fellebbezést nyújtott be. Panaszt nyújtott be Daniel Lipšic, a Kuciak család, valamint Roman Kvasnica, Zlatica Kušnírová jogi képviselője is. Az ügy a Legfelsőbb Bíróság elé kerül.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek